01 mei 2012

NRC eert Marten Toonder met 100ste geboortejaar

Vanaf woensdag 2 mei, de honderdste verjaardag van Marten Toonder (1912-2005) publiceert het NRC Handelsblad een oud Bommel en Tom Poes verhaal in een nieuw jasje, De bovenbazen.
Het wordt opnieuw geïllustreerd door 20 striptekenaars, waaronder Dick Matena (die ook aan de originele tekeningen van Toonder werkte), Martin Lodewijk, Thé Tjong Khing, Erik Kriek, Jean-Marc van Tol, Gerrit de Jager, Henk Kuijpers en Milan Hulsing. Elke tekenaar levert vijf stroken aan het nog altijd actuele verhaal van Marten Toonder uit 1963.
Jeroen Steehouwer (die momenteel in stripblad Eppo publiceert met het vervolgverhaal Hilary King) heeft alvast iets van zijn Bovenbazen-bijdrage gepost op zijn website. Hierboven een fragment van Steehouwer uit strook 65.

Het NRC eert Marten Toonder verder door op 2 mei alle foto’s te vervangen door tekeningen.

Ook op 2 mei: een Marten Toonder special op Cultura 24, het culturele themakanaal van de publieke omroep. Het programma wordt de komende dagen nog herhaald.

Een overzicht van alle Toonder festiviteiten, met o.a. exposities in het Nederlands Stripmuseum in Groningen en Belgisch Stripcentrum, vind je op http://toonderjaar.nl

Geen opmerkingen: