29 augustus 2012

Daan Jippes originelen

Op de site van Galerie Laqua zijn originele strippagina's en tekeningen te koop van Europese en Amerikaanse striptekenaars. Ook van de Nederlandse striptekenaar Daan Jippes die bekend werd door het album Bernard Voorzichtig: Twee voor thee (scenario: Martin Lodewijk), zijn vele strips voor Disney (in navolging van Duck-tekenaar Carl Barks) en zijn recente stripserie Havank onder het pseudoniem Danier. Jippes staat er om bekend dat hij vele stijlen kan imiteren. Onderstaande originelen van Jippes zijn te koop via deze link
(klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)
Hierboven en de twee tekeningen eronder: Karakterstudies voor de strip Bernard Voorzichtig (1968). Het verhaal Twee voor thee zou in 1972 in het stripweekblad Pep worden gepubliceerd. In 1973 volgde het album en staat sindsdien bekend als een Nederlandse stripklassieker, mede door de virtuoze tekeningen van Jippes.
Bernard Voorzichtig (1968)
Siebe Sibbe, de metgezel van Bernard Voorzichtig.
Jippes tekende in 1981 twee Asterix pagina's op tekst van Lo Hartog van Banda, waaronder deze. Het zou een 32 pagina verhaal worden en was bedoeld voor een maandelijks Asterix magazine, dat nooit van de grond is gekomen.
Het stripweekblad Pep maakte eind jaren zestig regelmatig gebruik van het magistrale tekentalent van Jippes voor speciale covers van Rik Ringers, Iznogoedh en Asterix. Jippes tekende deze Asterix cover voor Pep nummer 47, 1968.

Geen opmerkingen: