11 oktober 2014

Dwaalgasten 3

We vervolgen deze korte serie met een intrigerende plaatje uit "Het Offer" (pagina 44), een aflevering van "De Huurling". Een jaloersmakende schilderijenverzameling in stripvorm. De landschappen, steden en decors zijn fabelachtig geschilderd, maar de figuren zouden zelfs in Madame Tussauds nog opvallen vanwege hun houtenklazerigheid. Dat Segrelles zijn klassieken kent bewijst dit plaatje. Een ode aan het beroemde verdrietige zigeunerjochie dat ook bij u ooit aan de muur hing of misschien nóg wel hangt.
 
Dat de schilderkunst meerdere striptekenaars inspireert moge blijken uit het volgende plaatje dat ik aantrof in (alweer) een avontuur van Jeremiah - zoekt u zelf even op welk album het betreft - dit keer gaat er een beroemd werk van Magritte door de mangel:  
 Die inspiratie wordt echter een beetje gênant als een vrij bekende naam een paar schilderijen van een bij kenners zeer gewaardeerde kunstenaar kopieert en daar dan zijn eigen naam onder zet.
In het bijna overdadige boek "De Wereld Van De Nederlandse Strip", samengesteld door Kees Kousemaker en Margreet de Heer trof ik onderstaande twee tekeningen aan (pagina 20 en 36).
 
 
Ik ken de originele uitgave niet waarin deze tekeningen zijn verschenen, ik neem aan dat de tekenaar (zijn naam ben ik even kwijt) daarin vermeldt dat hij ze heeft overgetrokken uit het boek "Op De Grenzen Van Het Avontuur" (respectievelijk pagina 109 en 35) uit 1974.
Johfra - Heksensabbat (olieverf op paneel)
Johfra - De strijd tussen goed en kwaad (olieverf op paneel)
   Dat boek is gewijd aan de Nederlandse surrealistische kunstenaar Johfra (1919 - 1998) een letterlijk en figuurlijk fantastische schilder die toen op het punt stond de wereld te veroveren met een serie posters waarop de tekens van de dierenriem worden verbeeld. In menig meisjeskamer werd het huilende zigeunerjochie - had ie eindelijk een reden om te janken - vervangen door kreeft, steenbok, apekool of hoe die dingen ook mogen heten.

Voor de wat oudere stripliefhebbers is Johfra mogelijk geen onbekende. In het roemruchte stripmagazine Gummi (nummer 7 - 1977) wijdt Jack Brokaar een artikel van 4 pagina's aan deze kunstenaar. Zijn werk is jammer genoeg doortrokken van een tenenkrommende kruidenvrouwtjes mystiek waar deze hond in ieder geval geen brood van lust. Maar als schilder, en zeker als tekenaar is hij fenomenaal (als je denkt dat je ook aardig kunt tekenen moet je eens wat rondneuzen in zijn virtuele Johfra Museum). Ik kan niet ontkennen dat ik hopeloos door deze man beïnvloed ben. Om mijn eigen vaardigheden te vergroten heb ik de technische kanten van zijn werk uitentreuren bestudeerd, zoals ik ook vele bewonderde striptekenaars heb bestudeerd. Maar plaatjes klakkeloos overtrekken heb ik sinds de kleuterschool nooit meer gedaan...


 andREVANbuuren (kunstschilder, striptekenaar en dagelijks striplezer). Bezoek eens zijn website en blog

De stukjes van andREVANbuuren op deze blog zijn via deze link terug te vinden.

Geen opmerkingen: