31 januari 2015

Kresse's eerste indianenverhalen in facsimile uitgave

Julius de Goede (1944) was ooit illustrator en publiceerde onder andere in het stripweekblad Pep. Hij was daar - bij de jeugdredactie van de Geïllustreerde Pers - geïntroduceerd door zijn jeugdidool Hans G. Kresse die hij al enkele jaren kende. Hij tekende mee aan enkele voorplaten voor de Eric de Noorman-uitgaven van Wolters-Noordhoff.
De afgelopen 10 jaar heeft De Goede, sedert 1967 ook grafisch vormgever, een aantal boeken uitgegeven met het werk van Hans Kresse. Want hij blijft een groot liefhebber van diens werk. Na Matho Tonga betreft zijn nieuwste uitgave de indianenverhalen van Kresse uit de jaren 40, tezamen met een onvoltooid verhaal van de in 1992 overleden Nederlandse grootmeester.  
De Goede over wanneer hij begon met het uitgeven van Kresse's werk: "In 2004 legde ik het plan om een boek te maken met de historische platen van Hans Kresse, verschenen in onder andere de weekbladen Panorama, Revue en Praline, voor aan Hans Matla van Uitgeverij Panda. Hij zag echter geen mogelijkheden en ik zocht vergeefs naar een andere uitgever. Twee jaar later zag hij wèl wat in mijn idee voor Kresse’s zwart-wit platen bij de Revue-series uit de jaren 50." ‘Kasteelverhalen en andere geschiedenissen’ verscheen in 2008 bij Panda. 
De Goede vervolgt: "In ontmoetingen had ik hem weleens over mijn ervaringen met Hans Kresse verteld en Matla zei: ‘Schrijf dat eens op.’ Toen ik ‘Over Hans G. Kresse, herinneringen aan een Meester’ klaar en opgemaakt had, besloot Matla het alleen maar uit te willen geven als een imprint van Uitgeverij Panda. Bij de opening van het Kresse Museum in Gouda was de presentatie van het boekje, dat ik dus zelf had geproduceerd en bekostigd.
Bij diezelfde opening - in het voorjaar 2010 - sprak ik de kinderen van Kresse over mijn oude plan met de historische platen van hun vader. Dat vonden zij een goed idee en gaven hun fiat. ‘De wereldgeschiedenis verbeeld door Hans G. Kresse’ verscheen in 2012 en is door mijn BV uitgegeven."
Deel 1 van de vierdelige Matho Tonga-reeks in facsimile (2014)
Matho Tonga
"Frits van der Linden, oprichter van het Kresse Museum, opperde een boek te maken van de Matho Tonga-knipsels uit ‘Ons Vrije Nederland’. Ik vond dat we dan alles moesten doen, en de Belgische stripverzamelaar Roger Decadt bleek op enkele na alle afleveringen te hebben. Eric Kresse, de zoon van Hans Kresse, vond het een beter plan om naar de originelen van deze indianenstrip op zoek te gaan. De Collectie Matla bleek haast 180 van de circa 250 afleveringen te bezitten, en andere verzamelaars nog een beduidend aantal. Matho Tonga verscheen begin 2014 in vier delen in facsimile, eveneens door mijzelf uitgebracht (Julius de Goede BV)."
 Drie indianenverhalen
"Het afgelopen jaar was ik, met historisch inhoudelijke adviezen van John Wigmans, en tekstuele van verzamelaar Gert Faken, bezig met het voorbereiden van een uitgave van drie oude indianenverhalen van Kresse. Voor en na de bevrijding (1945, begin 1946) werkte Kresse aan deze verhalen met telkens één plaatje (10 x 12 cm in origineel) boven een tekst. De gouden dolk werd gepubliceerd in 1946, en het werd twee jaar later in een herziene versie herdrukt. 

Het vervolg erop Het rode wild werd al in 1946 aangekondigd, maar het verscheen niet. Hans Kresse’s verhaal De Grote Otter zou in dezelfde periode verschenen zijn, maar zeker is dat niet. Het verscheen in ieder geval wel in 1953."
Deze drie verhalen - tezamen met het onvoltooide verhaal De Koningin van Mars uit dezelfde periode - zijn nu compleet in full colour facsimile verzameld in drie banden, gereproduceerd van de originele tekeningen. In omvang en uitvoering gelijk aan de Matho Tonga-reeks: liggend A4-formaat met hard kaft en 84-92 pagina's omvang.

Bestellen kan bij Julius de Goede voor 105 euro, inclusief verzendkosten. Of 35 euro per deel. Stuur uw gegevens naar info@juliusdegoede.nl en u ontvangt na verschijnen bericht. Voor het bestellen van de andere, hierboven genoemde Kresse uitgaven kunt u eveneens dit e-mailadres gebruiken.

Geen opmerkingen: