09 december 2016

Majesteitelijke Uitglijer

Het nalezen van een strip door de uitgever kan ook wel eens nuttig zijn voor het de markt wordt opgestuurd. Menno Barkema van de Leidse Stripshop deed deze voorkant mij toekomen. Tsja, hoe glipt zoiets er door heen. Het is een Ouwe Niek, 1e druk uit 1964.
Nu is Zijne of Hare (Majesteit) wel wat archaïsch taalgebruik, zoals overigens de koninklijke aanduiding zelf ook, maar het is wel standaard bij ons. Zijne is van het bezittelijk voornaamwoord zijn. Het woord majesteit is vrouwelijk en dan krijgt zijn een 'e ' erachter als de twee woorden worden gekoppeld. Hare is er ook zo een. Het wordt een formeel predicaat genoemd die totaalaanduiding..

Terug naar de strip. Ik heb al vaker iets geschreven over Dupuis en de teksten, (zie o.a. deze Guus Slim Uitglijer) maar deze voorplaat had toch niet moeten voorkomen. Marcel Remacle, de Belgische maker van dit fraais (16 januari 1926 - 16 december 1999) heeft in elk geval een correcte titel nog mogen meemaken.
Bij de 2e druk in 1984 is er 'Zijne' gekomen. Charlotte Sterkens van de uitgeverij kon mij niet het antwoord geven waarom er 'Zijn' staat en ach, het is al een halve eeuw geleden tenslotte dat deze Uitglijer tot stand kwam. Degene die niet opgelet heeft is wellicht niet eens meer onder ons. Charlotte deed de suggestie of stelde eerder de vraag of men toen wellicht Zijn schreef i.p.v. Zijne. De jaren zestig waren bij uitstek geschikt om dingen anders te schrijven zoals aksie i.p.v. actie, maar dat gaat wel erg ver. Je zou nog de titel kunnen verklaren als je leest dat Ouwe Niek constateert dat 'zijn majesteit' rebelleert, maar dat klopt niet helemaal als we de weekbladuitgaven van Robbedoes uit die tijd er op naslaan. Daar staat het zoals het hoort. Het is gewoon Zijne dus het is een flagrante fout qua titel.... een forse Uitglijer dus. (HvK)

Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.

Eerder publiceerde hij een Uitglijer over Guus SlimHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus SlimEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy Paape, Dan Cooper en De Tartaarse helm (Jeugd Revue)

Geen opmerkingen: