21 april 2020

Bert van der Meij - Plaatje van de WeekAl meer dan vijftien jaar maakt illustrator, cartoonist en striptekenaar Bert van der Meij iedere maandag zijn Plaatje van de Week, een plaatje en praatje over waar hij met z'n werk zoal mee bezig is. Nu het in deze tijden van corona wat rustiger voor hem is, zoomt hij in op zijn werkkamer.

'In de jaren tachtig zat ik ieder jaar tijdens de Stripdagen in Breda met een heel aantal striptekenaars onze boeken te signeren.
Na afloop gingen we dan ergens eten en tijdens een van die etentjes ontstond het idee om op één dag een stripboekje bij elkaar te tekenen - en dat is ook gebeurd, ten huize van Frits Jonker: het ministripboekje 'Tussen de rails / è pericoloso sporgesi' (1989) was het resultaat. Roel Smit, Paul Teng, Willem Vleeschouwer, Peter Van Dongen, Edmond Spierts en Lian Ong leverden allen een bijdrage.
Ik had de smaak te pakken en besloot de eerste twee pagina's te maken van wat een lang verhaal over camping De Pondorosa moest worden (zie de foto, RS).
Bedoeling was dat andere tekenaars hun stripfiguren het campingterrein op zouden laten rijden, hun tent/caravan of wat dan ook zouden laten opzetten en een interactie met de overige stripfiguren zouden starten.
Eigen figuren mocht je uitwerken in inkt, waarna je de pagina naar de volgende tekenaar stuurde, die op zijn/haar beurt zijn/haar figuren zou intekenen.
Ik hoopte op een uit talloze verdiepingen (de lucht en liefst ook de grond in) bestaande opeenstapeling van bouwsels, bewoont door de meest uiteenlopende schepselen Gods, wilde ik tikken, maar dat moet natuurlijk schepselen Striptekenaars zijn.
Het project is nooit van de grond gekomen, maar het feit dat deze eerste pagina's al die jaren al aan m'n muur hangt zegt wel iets... al zou ik niet weten wat...'

Geen opmerkingen: