31 januari 2019

Ger Apeldoorn wint de P. Hans Frankfurtherprijs 2019

Ger Apeldoorn tijdens de presentatie van De jaren Eppo bij boekhandel Donner in Rotterdam, 1 juni 2018. (© Foto: Alex Odijk)
Stripkenner en schrijver Ger Apeldoorn is de winnaar van de P. Hans Frankfurtherprijs. Sinds 1981 wordt deze door Het Stripschap toegekend aan personen of instanties die meer dan verdienstelijk zijn geweest voor het stripverhaal in Nederland.
Het nieuws werds op 29 januari bekend gemaakt tijdens de uitzending van 5 Uur Live (op RTL4) waarvoor Apeldoorn was uitgenodigd, dankzij het interview met hem op 2 januari in de Volkskrant over De jaren Eppo en het feit dat presentatrice Daphne Bunskoek vroeger zelf de Eppo las.
Ger Apeldoorn bij 5 Uur Live.
Nadat hij een praatje had gehouden over het tienjarige bestaan van de nieuwe Eppo en zijn boek over de geschiedenis van het blad werd Ger compleet verrast met het nieuws. Hier kun je (als je jezelf registreert) de hele aflevering zien.

Hoewel het schrijven van tv-series en het maken van vertalingen zijn broodwinning zijn, is voor de Haarlemse stripliefhebber Ger Apeldoorn (1959) het beeldverhaal nooit ver weg. Misschien is er niemand in Nederland die een grotere liefde koestert voor het legendarische stripblad Pep dan hij, hoewel het oerdegelijke Amerikaanse stripwerk sinds jaar en dag ook bovenaan zijn lijstje staat.
Apeldoorn poseert bij de originele covertekening van Will Eisner voor het stripinformatieblad Striprofiel waar hij zijn ‘strip’carrière begon.
 (© Foto: Robin Schouten, 2012)
Gers ‘strip’carrière die ruim vier decennia geleden begon is zeker indrukwekkend te noemen. Van het vertalen van superheldenstrips tot redactiewerk voor Eppo, van Striprofiel tot het schrijven van boeken als De jaren Pep en De jaren Eppo, van het hoofdredacteurschap van de Nederlandse MAD tot het schrijven van stripscenario’s voor tekenaars als Pieter Hogenbirk (De Bandini's), Jeroen Steehouwer (Hilary King), Michiel Offerman (Star Barz™) en Fred de Heij (Llewelyn Fflint).
De Bandini's, de strip die Apeldoorn schreef uit liefde voor klassieke sketches en in beeld gebracht door Pieter Hogenbirk (Eppo 26, 2010)
Op Facebook reageerde hij opgetogen met: "De P. Hans Frankfurtherprijs is een prijs van verdienste voor alles wat ik voor de Nederlandse strip gedaan heb. En dat doe ik pas 43 jaar, dus ik heb nog even!"
Apeldoorn zal de prijs uitgereikt krijgen door Tamar Frankfurther, dochter van de oprichter van Het Stripschap, P. Hans Frankfurther. De uitreiking vindt plaats tijdens De Stripdagen die op 23 en 24 maart gezamenlijk en gelijktijdig met Heroes-Dutch Comic Con worden georganiseerd in de Jaarbeurs in Utrecht.

Naast de uitreiking van deze prijs neemt Typex op dit evenement de Stripschapprijs 2019 in ontvangst en wordt bekendgemaakt welke stripalbums de titel ‘Album van het jaar 2018’ en ‘Jeugdalbum van het Jaar 2018’ krijgen.

22 januari 2019

Herinneringen aan 10 jaar Eppo

In Eppo nr. 1 van 2019 is er veel aandacht voor het tienjarige jubileum van het stripblad dat in januari 2009 opnieuw werd gelanceerd in Paradiso te Amsterdam. Een decennium en ruim 250 nummers later bestaat Eppo dus nog steeds. En dat mag gerust heel bijzonder worden genoemd in een tijd waarin de gedrukte (strip)bladen het niet altijd makkelijk hebben. Hulde dus voor Rob van Bavel, de onvermoeibare uitgever en hoofdredacteur van Eppo!
Rob van Bavel, Robin Vinck, Tonio van Vugt en Seb van der Kaaden
Luister naar deze podcast van Stripjournaal waarin hij door Robin Vinck wordt geïnterviewd over 10 jaar Eppo en andere actuele stripzaken. Aan tafel zitten ook twee andere bevlogen hoofdredacteuren van stripbladen: Tonio van Vugt (Zone 5300) en Seb van der Kaaden (StripGlossy). Zeker de moeite van het beluisteren waard.

Terug naar Eppo. Aan een groot aantal stripmakers en redactie medewerkers werd gevraagd om een paar persoonlijke hoogtepunten op te schrijven van de afgelopen 10 jaar. Ik ben sinds 2009 betrokken bij Eppo door het schrijven van de rubriek De boekenkast van... en vele andere interviews en artikelen. Ook lever ik wel eens onderwerpen aan voor de nieuwsrubriek Varia dat geschreven wordt door Ger Apeldoorn. In Eppo nummer 1 (dat tot 24 januari in de winkels ligt en los besteld kan worden via de Eppo site) staat ook mijn stukje met persoonlijke herinneringen. Hier is de complete tekst.
Met René Follet in Linkebeek, België, 21 februari 2016 (Foto: Bart Nauwelaerts)
“Eigenlijk betekent 10 jaar Eppo een opeenvolgende stroom van hoogtepunten voor me vanwege de interviews met tal van interessante stripmakers voor De boekenkast van… rubriek, de Epportretten en allerlei losse artikelen. Maar dat ik na tien jaar correspondentie eindelijk René Follet kon ontmoeten (voor de Boekenkast in Eppo 11, 2016 - zie deze link) was wel heel bijzonder.
Fijne herinneringen heb ik ook aan de onderhoudende gesprekken met Dick Matena voor de Boekenkast en een Epportret. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag deed ik nog een speciaal interview met hem (Eppo 8, 2013) en vroeg ik zijn oude tekenkameraad Daan Jippes een tekening voor bij het artikel te maken. Daan stuurde dezelfde ochtend nog de eerste schets van zijn Dick-karikatuur en ‘s middags was het al klaar: een pareltje! (zie deze link)
Zelf heb ik ook aan het stripmakersvak mogen ruiken door het Argonautjes verhaaltje 'De oppepper' dat ik schreef voor de Pep special (Eppo 16, 2013 - zie deze link) en dat heel mooi werd getekend door Daniel van den Broek. Dick Matena en Jan van Haasteren komen er ook in voor, als beeldhouwers van hun stripfiguren!”
Jan van Haasteren en Dick Matena in De Argonautjes: De oppepper (2013)

16 januari 2019

De avonturen van Zorro - Getekend door Hans G. Kresse (recensie)

Begin 1964 publiceerde Hans G. Kresse de laatste aflevering van zijn Eric de Noorman strip in de kranten. In datzelfde jaar begon hij aan zijn eerste strip voor het weekblad Pep, Zorro. Het was ook Kresse’s eerste ballonstrip, al was Zorro niet zijn eigen creatie. De strip was afgeleid van de tv-serie die vanaf 1957 in de VS werd uitgezonden. Vanaf het eerste nummer in 1962 verscheen de Zorro strip in Pep dat aangeleverd werd door de Disney Studio. Vaak met tekenwerk van Alex Toth. Maar vanaf Pep nr. 21 van 1964 kreeg de strip rondom de gemaskerde ruiter een Nederlandse tekenaar: Kresse dus. Hij zou Zorro tot 1967 blijven tekenen, met een aantal afleveringen op tekst van Joop Termos. Dick Vlottes, wiens inktstijl aanleunde tegen de stijl van Kresse heeft nog een korte tijd geholpen met het inkten van Zorro pagina’s, omdat Kresse problemen had met op tijd inleveren. 

In november 2018 werd op de Kressedag te Amersfoort het boek De avonturen van Zorro - Getekend door Hans G. Kresse gepresenteerd, een uitgave van de stripliefhebber Theo Keijzer die eerder o.a. een Kresse bibliografie uitgaf.
In het 80 pagina’s tellende hardcover boek zijn de eerste 12 Zorro verhaaltjes van Kresse uit Pep verzameld. Het drukwerk van het weekblad was in 1964 van zodanige kwaliteit dat Keijzer alle pagina’s heeft geretoucheerd, zodat de oorspronkelijke inkleuringen nu mooi sluitend zijn. Het eerste verhaaltje heeft hij met gebruik van de originele pagina’s opnieuw ingekleurd. Wel valt juist dit verhaaltje door de ‘harde’ digitale inkleuring een beetje uit de toon bij de meer ‘gelaagde’ inkleuringen uit Pep. Maar dat mag de pret zeker niet drukken.
De verhaaltjes variëren van 3 tot 11 pagina’s en gaan over de in het zwart geklede ruiter Zorro die met hulp van zijn doofstomme bediende Bernardo het onrecht en de corruptie bestrijdt in de pueblo Los Angeles, dat toen nog door een Spaanse gouverneur werd bestuurd. Achter het masker van Zorro gaat de edelman Don Diego schuil. De rode draad in de verhaaltjes zijn de pogingen van de dommige sergeant Garcia en zijn lansiers om Zorro gevangen te nemen. Tevergeefs uiteraard. Zorro redt zelfs een paar keer het leven van Garcia. De verhaaltjes zijn lichtvoetig van toon, bevatten ook de nodige humor en zijn duidelijk gemaakt voor een jeugdblad uit de jaren zestig, zonder extreem geweld. Zorro (Spaans voor ‘vos’) gebruikt vooral zijn slimheid én zijn befaamde degen om uit benarde situaties te komen.

Waar het vooral om gaat is natuurlijk het magistrale tekenwerk van Kresse. De kwaliteit hiervan kan soms nogal wisselen, waarschijnlijk was dat ook afhankelijk van de tijd die Kresse beschikbaar had voor het tekenen van de verhaaltjes. Daar komt bij dat Zorro zoals gezegd niet zijn eigen stripfiguur was. Zijn eigen series voor Pep, Vidocq en Erwin, heeft hij duidelijk met meer aandacht en zorg getekend. Toch heeft Kresse ook zichtbaar veel plezier gehad met het tekenen van de mooie karakterkoppen van sergeant Garcia en allerlei pedante officieren van adellijke komaf. Of de prachtig getekende ruiterscenes van Zorro op zijn gitzwarte paard Swallow.
Zoals de striphistoricus Rob van Eijck schrijft in zijn tekst op de achterzijde van het boek: ‘Ook de stripserie Zorro, die Kresse slechts enkele jaren heeft getekend, is zonder meer de moeite waard om te lezen en vooral te bekijken.’ En daar sluit ik me graag bij aan. Met als toevoeging dat het mooi zou zijn als ook de andere Zorro verhaaltjes van Kresse uit Pep op deze wijze in boekvorm worden uitgegeven. (RS)

De avonturen van Zorro – Getekend door Hans G. Kresse kost 30 euro en kan besteld worden via thekeijposition.nl/Zorro/index.html. Daar is ook een voorbeeldpagina van Zorro te zien uit Pep en het resultaat na retouche voor het boek.

10 januari 2019

Eppo - Lancering in Paradiso, 2009

Tien jaar geleden werd het stripblad Eppo opnieuw gelanceerd in Paradiso, Amsterdam. Op het podium staan (van links naar rechts) de stripmakers Eric Heuvel, Jorg de Vos, Hans van Oudenaarden, Pieter Hogenbirk, Gerben Valkema, Daan Jippes, Mark van Herpen, Uco Egmond, Martin Lodewijk, Gerard Leever en, een beetje verborgen, Mars Gremmen en Carry Brugman. Gehurkt: Frank Jonker, Dick Heins, Willem Ritstier en Minck Oosterveer.

Ik stond in Eppo nr. 1 (2009) met de allereerste aflevering van De boekenkast van... met Martin Lodewijk, en een interview met Uco Egmond (zie de cover op de foto).

07 januari 2019

andREVANbuuren - Charlie Hebdo vier jaar later

Kunstschilder en (strip)tekenaar andREVANbuuren dacht terug aan de terroristische aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, vandaag precies vier jaar geleden, en maakte deze cartoon.

Kijk in dit kader ook naar de documentaire Nothing is Forgiven, het verhaal van activiste en journaliste Zineb El Rhazoui die haar thuisland Marokko ontvlucht na de Arabische Lente. In Parijs werkt ze op de redactie van Charlie Hebdo. Ze overleeft de aanslag op 7 januari 2015 doordat ze in Marokko was. Een paar dagen later liep ze vooraan bij de manifestatie in Parijs. Daarna kwamen de bedreigingen. Maar ze blijft strijdbaar. De Belgische filmmakers Vincent Coen en Guillaume Vandenberghe volgden haar van 2011 tot 2016.

04 januari 2019

02 januari 2019

Nieuwjaarskaarten - Kim Duchateau, Merho, Margreet de Heer en Schwantz

Iedereen een heel gelukkig en gezond 2019! Hier zijn nog eens een viertal nieuwjaarskaarten door striptekenaars, met twee Belgische (Duchateau en Merho) en twee Nederlandse stripmakers (De Heer en Schwantz).
Kim Duchateau (Esther Verkest, Aldegonne, cartoons voor Apache)
De nieuwjaarswens van Merho met zijn Vlaamse familiestrip De Kiekeboes.



Margreet de Heer maakte iets bijzonders van haar nieuwjaarskaart. Zij is gedurende 3 jaar (t/m 2020) de vertegenwoordiger van het Nederlandse beeldverhaal als Stripmaker des Vaderlands.

De nieuwjaarskaart van Schwantz (ps. van Hans Klaver), tekenaar van de gagstrip Beestjes in dagblad Metro en Mr. Mack in Zone 5300.