29 april 2010

Kees 'Lambiek' Kousemaker overleden


Kees Kousemaker, stichter van de legendarische stripboekhandel Lambiek in Amsterdam, is op dinsdag 27 april overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Kousemaker werd 68.
In november 1968 opende hij in de Amsterdamse Kerkstraat de stripzaak Lambiek, de eerste stripwinkel in Europa en de tweede van de wereld, die ook vandaag nog een begrip is. Het uitgebreide aanbod aan o.a. strips, originelen, speciale uitgaves en studies over strips kreeg bovendien een verlengstuk in een stripgalerie in Lambiek die Kousemaker begon in 1986.
De galerie werd gebruikt voor tal van prestigieuze tentoonstellingen rond het beeldverhaal. De eerste expositie was een expo rond het Amerikaanse striptijdschrift Raw van Art Spiegelman (o.a. Maus). Al de grote nationale en internationale tekenaars – o.a. Robert Crumb en Chris Ware – kregen een platform in de oudste stripwinkel van Europa.
Maar Kousemaker deed veel meer dan dat. Hij was auteur van talrijke boeken over strips, zorgde met zijn winkel voor een plaats waar zowel striptekenaars en stripliefhebbers zich thuis voelden en mocht meerdere malen als stripfiguur opdraven, zoals in Heinz.
Hij was ook de drijvende kracht achter de Comiclopedia, het grootste online naslagwerk op stripgebied. Enkele jaren terug heeft Kousemaker zich teruggetrokken en Lambiek overgedragen aan zijn zoon Boris Kousemaker.
In 2006 maakte Peter Pontiac een speciale tekening voor zijn goede vriend Kousemaker, toen hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (zie afbeelding).
Jean-Marc van Tol heeft op zijn site een bericht gepubliceerd over de strippionier ('Zonder Kousemaker waren Fokke & Sukke nooit geboren'). En op het StripSter Forum deelde ook striptekenaar Wasco zijn gevoelens over Kousemaker. Je kunt bij deze topic ook zelf een reactie achterlaten.
Op donderdag 29 april zal een groep striptekenaars de (lege) kist van Kousemaker bij Lambiek in Amsterdam gaan beschilderen.
Stripantiquariaat & Galerie Lambiek - Kerkstraat 132 - 1017 GP Amsterdam - Tel. + 031 02(0) - 6267543
Website: www.lambiek.net E-mail: lambiek@lambiek.net

Geen opmerkingen: