06 april 2010

Peter Pontiac illustreert dichtbundel Kadavertje


De Vlaamse dichter Jotie T’Hooft (1956-1977) publiceerde twee gedichtenbundels: Schreeuwlandschap en Junkieverdriet, waarmee hij zich al tijdens zijn leven een ware cult-status verwierf.
Postuum verschenen Poezebeest en Laatste gedichten. Begin jaren tachtig werd zijn verzamelde gedichten en zijn verzameld proza uitgegeven. Bij elkaar een kleine duizend bladzijden, die een indringend beeld geven van de zeventiger jaren.
In de nacht van 5 op 6 oktober 1977 beëindigde hij, 21 jaar oud, zijn leven met een overdosis cocaïne. Bij wijze van afscheid liet hij een twaalftal gedichten achter, in waaiervorm uitgespreid op de schoorsteenmantel, en in de zak van zijn zwartfluwelen colbert werd een tarotkaart aangetroffen: nr. 13, La Mort. Heer van de Poorten des Doods. Wat dreef hem tot deze daad?
Op deze vraag probeert Peter van der Wal in Kadavertje een antwoord te geven door T’Hooft te benaderen vanuit zijn dichterschap. In dertien gedichten wordt diens thematiek bezongen en aan de hand van citaten uit het werk van T’Hooft verduidelijkt.
Kadavertje - 13 gedichten over Jotie T’Hooft is geïllustreerd door de Nederlandse illustrator en striptekenaar Peter Pontiac, die ook het omslag heeft verzorgd.
Het heeft 64 pagina’s, prijs is € 12,00 inclusief portokosten (binnen Nederland) en is uitgebracht door uitgeverij HAM. Kadavertje is te bestellen via deze pagina.

Geen opmerkingen: