31 maart 2013

Recensie Rork: De geestenDe eerste avonturen van Rork verschenen eind jaren zeventig in het weekblad Kuifje maar sloegen niet aan wegens de complexiteit van de verhalen. Aan de tekeningen van de Duitse striptekenaar Andreas (1951) ligt het niet, die zijn wonderschoon. Hij wordt ook wel de David Lynch van de strip genoemd, met een vergelijkbare duistere en bovennatuurlijke sfeer in zijn verhalen. Rork is een tovenaar, een intrigerend figuur met lang, wit haar en een zwarte mantel.

Uitgeverij Sherpa heeft recentelijk twee bundels uitgegeven met korte verhalen van Rork. Als los album verscheen eind 2012 Rork deel 0: De geesten. Hier is een recensie. (klik op de afbeeldingen voor een groter formaat)In De geesten komt een man genaamd Samuel naar Rork toe. Hij kon ooit met de geesten van bomen praten en daardoor vermiste personen helpen op te sporen. Deze gave is hij door een misstap kwijtgeraakt. Rork wil hem helpen zijn gave weer terug te winnen, zodat Samuel zich opnieuw dienstbaar kan maken. De zoektocht leidt naar een woestijn, spectaculaire geesten en een onverwachte ontknoping. De geesten is zeker geen toegankelijk album. Maar wie houdt van mysterieuze verhalen met fantasy elementen, een stilistische tekenstijl en filmische vertelling zal met Rork niet teleurgesteld worden. Als extra zijn een paar losse tekeningen in zwart-wit opgenomen die Andreas’ enorme grafische talent voor arceerwerk nog eens benadrukken. (RS)Andreas - Rork deel 0: De geesten
56 pag. (hardcover met stofomslag)
Prijs: € 24,95
Uitgeverij Sherpa op Facebook: www.facebook.com/sherpastripsEen video-interview met Andreas (uit november 2012) kun je bekijken via deze link.

Fansite Andreas: www.dossier-andreas.net

Geen opmerkingen: