10 oktober 2013

In Memoriam: Willy Lohmann

Willy Lohmann thuis in Halfweg, op 7 november 2012 (foto Robin Schouten)
Op vakantie in Turkije is geheel onverwacht de bekende stripmaker en cartoonist Willy Lohmann overleden. Hij werd 77 jaar. 

Willy Lohmann is beroemd geworden door zijn dagbladstrip Kraaienhove in Het Parool en zijn talrijke bijdragen aan de Nederlandse editie van het tijdschrift Mad. Voor Marten Toonder werkte hij enige tijd aan een verhaal van Heer Bommel en Tom Poes: Tom Poes en het Lemland (1960-61).

Lohmann is geboren op 7 mei 1936 in Zutphen en groeide op in Utrecht. Na zijn schooltijd werkte hij eerst op de reclame-afdeling van Douwe Egberts en naderhand voor het reclamebureau De La Mar in Amsterdam. In zijn vrije tijd begon hij strips te tekenen. In 1960 vestigde hij zich als freelance tekenaar.

Van 1962 tot 1972 maakte hij 61 verhalen van de serie Kraaienhove in dagblad Het Parool. Later zou hij deze duistere strip voorzetten in de bladen Pep en De Vrije Balloen. Voor Nieuwe Revu maakte hij geruime tijd de licht erotische strip Liselore. Daarnaast schreef en tekende hij veel strips, illustraties en omslagen voor tijdschriften als Mad, De Vrije Balloen en Pep. Voor dagblad Leeuwarder Courant maakte hij in de periode 1984-1988 zeventien verhalen over de paleontoloog/criminoloog Marco Silvester.

Willy Lohmann tekende zichzelf en zijn figuren op de cover van de Pep Index (1999)
Hij maakte cartoons die ook in het buitenland werden gepubliceerd en won hiermee meerdere internationale prijzen. Het Stripschap kende hem in 2006 de Bulletje en Boonestaak Schaal toe, als stripmaker die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan. 

Tot aan het einde van zijn leven was Willy Lohmann zeer productief; zo publiceerde hij satirische cartoons in diverse bladen en werkte hij aan enkele nieuwe stripprojecten, zoals Odewijk de Goede. Willy Lohmann overleed op 5 oktober 2013 op zijn vakantieadres in Turkije tijdens het zwemmen. (deze tekst is deels overgenomen van de website van Het Stripschap)

In stripblad Eppo nummer 17 (2013) stond een Portret over Willy Lohmann. Eerder had ik Willy geinterviewd voor de Boekenkast rubriek, gepubliceerd in Eppo 12 (2012). 
Ik heb Willy Lohmann enkele keren uitgebreid mogen spreken op zijn woonark in Halfweg, en leerde hem kennen als een fantastische tekenaar die na ruim 50 jaar nog altijd graag strips en cartoons wilde maken. En wat een sympathiek mens. Op 11 september mailde hij me onder andere, dat hij blij was dat het Portret over hem in Eppo stond. En dat hij eind september voor twee weken naar Turkije zou gaan. 

Rust zacht, Willy. 


NB: Foto's van deze blog, gemaakt door Robin Schouten, alleen gebruiken met toestemming. Indien gewenst wordt een hogere resolutie gestuurd. Contact: incognito@comic.com 

Geen opmerkingen: