03 juni 2016

Stripdagen Haarlem - Beurs op 4 en 5 juni

Vandaag op 3 juni start het leukste stripevenement van Nederland, de Stripdagen Haarlem. Onder leiding van de nieuwe artistieke directeur Tonio van Vugt telt het stripfestival, dat om de twee jaar wordt georganiseerd en zijn eerste editie kende in 1992, nu tien dagen (van 3 t/m 12 juni). Belangrijkste reden hiervoor is dat de organisatie met twee dagen niet meer met de programmering uit de voeten kon. Nu is er bijvoorbeeld op dinsdag de Nederlandse première van de animatiefilm The Red Turtle van Oscar-winnaar Michael Dudok de Wit. Ook is er nu meer aandacht voor de expo's en is er een goed gevuld theater- en filmprogramma.
(Klik op de afbeeldingen voor een vergroting)
De beursdagen zijn komen weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 juni op en rondom de Grote Markt en in de Philharmonie waar uitgevers en vele signerende stripauteurs te vinden zijn. Eregast op de Stripdagen Haarlem is de Franse striptekenaar Jean-Claude Mézières die zijn albums van Ravian en Laureline signeert op 4 en 5 juni aan de stand van Uitgeverij Sherpa in de Philharmonie. Beide dagen tussen 15.00 en 16.00 uur. Tickets voor alle signeersessies van Mézières (zaterdag én zondag) worden op zaterdag vanaf de opening van de beurs uitgegeven, met een maximum van 1 per persoon. Ook is er voor het publiek een mogelijkheid om deze invloedrijke sci-fi tekenaar vragen te stellen tijdens Michael Minneboo's Strip Talkshow op zondagmiddag van 13.00-15.00 uur. 
Traditiegetrouw zijn er tijdens de Haarlemse Stripdagen een aantal expo's te bezoeken. De hoofdtentoonstelling van deze editie is Underground in beeld - Van Pontiac tot Guthrie. Aan de hand van ‘Godfather van de Nederlandse underground’ Peter Pontiac wordt de undergroundstrip in Nederland en Vlaanderen belicht. Van het eerste undergroundblad in Nederland Metro naar tijdschriften als Aloha, Tante Leny Presenteert en Modern Papier, en via de punk naar fenomenen als Kamagurka en hedendaagse undergroundtekenaars als Charles Guthrie en Ibrahim R. Ineke. Van 3 juni t/m 3 juli in De Vishal, Grote Markt 20 in Haarlem.
Na het beursweekend is er nog veel meer te beleven op de Stripdagen Haarlem. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni is er een toneelvoorstelling over Jack Kirby, de legendarische tekenaar en bedenker van Captain America en vele andere superhelden, waaronder X-Men, The Avengers, Iron Man en The Hulk. The King and Me wordt beide dagen om 20.30 uur opgevoerd in de Toneelschuur in Haarlem en is geproduceerd door Ger Apeldoorn, bekend als schrijver van televisiereeksen als ‘t Zonnetje in Huis, Sam-Sam en S1ngle. Als groot stripkenner schrijft hij voor het stripblad Eppo de nieuwsrubriek Varia. Ook is hij jarenlang juryvoorzitter geweest van de Stripschapprijs en vertaler van superheldenstrips bij Juniorpress. 
Behalve in het beursweekend is tijdens de Stripdagen Haarlem ook de Pop-up Store (Anegang 4, zijstraat van de Grote Houtstraat) te bezoeken waar boeken, zeefdrukken, prenten en hebbedingetjes te koop zijn van een aantal striptekenaars. Daar staat ook het Stripbier met op het etiket de vrolijke Tania, ontworpen door Hanco Kolk. Hij ontfermde zich tevens over het affiche.

Stripdagen Haarlem 2016 wordt van 3 t/m 12 juni gehouden op diverse locaties in het centrum van de stad. Kijk voor alle expo's, beurzen, signerende stripauteurs, voorstellingen en workshops op de site www.stripdagenhaarlem.nl waar je tevens je eigen programma kunt samenstellen. Het programmaboekje is te vinden bij de Pop-up Store, stripwinkels en ook te downloaden.

Dagelijkse updates: www.facebook.com/StripdagenHRLM

Geen opmerkingen: