11 juni 2016

StripGlossy nr. 1 gelanceerd

Strips moeten weer zichtbaar worden in de winkelschappen is het credo van bladenman Seb van der Kaaden, die eerder met veel succes de Bommelglossy en de Jan Kruis Glossy uitgaf. Vanaf deze week is daar de StripGlossy bijgekomen, een kwartaalblad met 130 pagina's boordevol strips van binnen - en buitenlandse stripmakers, interviews en fotoreportages.
Actueel met Maaike Hartjes (Foto: Rolf Kruger, 2016)
Mijn bijdrage staat op pagina's 9 en 10, 'Actueel' met stripnieuwtjes en agenda. Deze rubriek ga ik voor elk nummer verzorgen.
Daan Jippes onthult StripGlossy 1 bij Studio Burgwal in Haarlem, 4 juni 2016. (Foto: Rob van Eijck)  
Daan Jippes (Twee voor thee, Havank, Disney strips) is voor dit eerste nummer de gasthoofdredacteur. Hij tekende ook het omslag plus een nieuwe Havank-strip als Danier. Als crimefighters onder elkaar deed hij een stevig vraaggesprek met Angela Schijf, bekend als de koppige rechercheur Eva van Dongen in de Nederlandse politieserie Flikken Maastricht.
Daan Jippes, Dick Matena en Martin Lodewijk met de StripGlossy (Foto: Studio Burgwal)
Andere striptekenaars die meewerkten zijn Dick Matena (met Kronkels en De Bommelmemoires), Martin Lodewijk, Kim Duchateau, Fred de Heij en Ger Apeldoorn (Llewelyn Fflint, een vroegere Pep strip die zij nieuw leven inblazen), Maarten Gerritsen, Frans Hasselaar, Apriyadi Kusbiantoro (beter bekend als Apri van de Lemuria-strip) met een 10-pagina strip in de traditie van Don Lawrence, Andrea Kruis, Jan van Haasteren, een hommagestrip van De Generaal door Vick Debergh en een voorpublicatie van De moordenaar van Lucky Luke door Matthieu Bonhomme. Last but not least presenteren Hercules en Valkema hun Elsje voor de verandering niet als klein meisje maar als volwassen vrouw!
Fragment uit Adjisaka van Apri voor StripGlossy 1
De strips worden afgewisseld met exclusieve interviews, rubrieken en smaakvolle fotoreportages (van fotograaf Peter Beemsterboer), allemaal in de stijl van een echte glossy! De lezer kan ook meedoen door te stemmen voor de beste tekenaar van een Strip Battle waar drie tekenaars tegen elkaar strijden met een 1-pagina strip. Het thema voor dit nummer is 'censuur'.
Seb van der Kaaden bij BNR Nieuwsradio (Foto: Peter Beemsterboer)
Luister hier naar een interview met StripGlossy-uitgever Seb van der Kaaden op 6 juni bij BNR Nieuwsradio. Een korte samenvatting: "Wij koppelen strips aan een verhaal. En ook door goede foto's van striptekenaars te maken zoals nu van Daan Jippes, de beste striptekenaar van Europa. Het gaat om de zichtbaarheid en vorm. Met de StripGlossy proberen wij een balans te bieden met niet alleen strips maar ook human interest."

StripGlossy nr. 1 ligt vanaf juni in de tijdschriftenwinkels voor 8,95 euro. Het blad verschijnt elke drie maanden en telt 130 pagina's. Abonneren kan via deze link waar tevens het nul-nummer te bestellen is. Volg de StripGlossy via Facebook.

1 opmerking:

Volmer zei

Hier word ik heel enthousiast van.