29 juni 2016

Expo 'Tonnerre de Brest!' in Hergé Museum


In het Hergé Museum in de Belgische universiteitsstad Louvain-la-Neuve is nog tot 6 juli de tijdelijke tentoonstelling Tonnerre de Brest! te zien. Naast de originele tekeningen van Kuifje en de Alfa-kunst zul je ook een subtiele collectie moderne kunst schilderijen uit de privéverzameling van Hergé kunnen ontdekken, maar ook een selectie door Hergé zelf geschilderde doeken. Een absolute ontdekking, 'Tonnerre de Brest!' Dat overigens een van de bekende scheldwoorden is van Kapitein Haddock en in de Nederlandstalige albums vertaald als “Duizend bommen en granaten!”

'Tonnerre de Brest!' is eigenlijk een uitdrukking die Hergé overneemt van Marcel Stal, vriend, groot kunsthandelaar en bekend galeriehouder op de Louisalaan in Brussel, in de buurt van de Studios Hergé. 
In de jaren zestig is Hergé een regelmatige en trouwe bezoeker van die ‘Galerie Carrefour’. Het is op deze ontmoetingsplek van erudieten, kunstliefhebbers en kunstcritici dat Hergé stilaan zijn plaatsje vindt in het milieu van verzamelaars van hedendaagse kunst.
Hergé en Andy Warhol in 1979, het jaar van 50 jaar Kuifje.
Pierre Sterckx, zijn vriend en kunstcriticus introduceert hem in een collectief van amateurs en opkopers van moderne kunst, en raadt hem aan voor zowel de Studios Hergé als voor zijn privé residentie talrijke doeken te kopen van onder meer Lucio Fontana, Serge Poliakoff, Jean-Pierre Raynaud, Roy Lichtenstein, Pierre Alechinsky, Frank Stella, Andy Warhol, Ian Dibbets, Sonia Delaunay of Tom Wesselmann.

Op het ogenblik dat zijn privéleven helemaal overhoop ligt, keert de vader van Kuifje en Bobbie zich resoluut naar het modernisme en overweegt zelfs zijn lot als striptekenaar te ontvluchten, hoe briljant dat ook is.
Hij volgt cursussen schilderkunst bij de abstracte kunstenaar Louis Van Lint en gedurende twee jaar (1962 en 1963) maakt hij een veertigtal doeken met composities die de stijl oproepen van Joan Miro, Paul Klee, Serge Poliakoff, Jean Dewasne of… Louis Van Lint.
Kunstwerk van Hergé.
Een avontuur dat geen vervolg zal kennen maar waaraan nog wel herinnerd wordt in de zeldzame potloodschetsen van Kuifje en de Alfa-kunst (1977-1978-1979), de laatste episode van de avonturen van Kuifje, dat postuum in embryonale vorm zal worden uitgegeven (1986). De auteur is ziek en kan zijn werk niet afmaken... In Kuifje en de Alfa-kunst grijpt Hergé terug naar de thematiek van de moderne kunst, met de kunstgalerijen, de verkopers, maar ook de vervalsers.

Tot 6 juli – Tonnerre de Brest! (originele tekeningen van Kuifje en de Alfa-kunst, een collectie moderne kunst schilderijen uit de privéverzameling van Hergé en een selectie door Hergé zelf geschilderde doeken). Hergé Museum, Rue de Labrador 26, Louvain-la-Neuve, België. www.museeherge.com
De ingang van het Hergé Museum.

Geen opmerkingen: