23 mei 2019

Strip De Rechter goes international

Van de populaire dagbladstrip De Rechter zijn al dertig boeken verschenen maar de eenendertigste is een bijzondere. Een uitgave in het Engels: The Judge, a Touch of Dutch.

Tekenaar en schrijver van de strip, Jesse van Muylwijck, maakte hiertoe een bijzondere selectie uit de 8000 strips die hij in 25 jaar heeft getekend. De opzet van de uitgave is een humoristisch beeld te geven van Nederland. De lezer kan daarom strips verwachten over Schiphol, Mondriaan, de Gay Parade, de Deventer Boekenmarkt,  de fiets, de coffeeshop en de bitterbal. Maar ook strips die een beeld geven van onze rechtspraak, politiek, privacy, zorg, onderwijs en integratie. Kortom, ons land met een knipoog bezien.
Luggage
Jesse van Muylwijck, zelf jurist, hierover: “De strip De Rechter is al uniek, het is de enige krantenstrip ter wereld die de rechtspraak en de maatschappelijke actualiteit als onderwerp heeft. En ook dit boekje is enig in zijn soort. Er bestaan wel boeken die Nederland met humor beschrijven,  maar nog niet in de vorm van strips.” Deze uitgave is dan ook interessant voor buitenlandse collega’s van Nederlandse juristen, zodat die ook eens kunnen zien wat ons land zo bijzonder maakt. En voor expats die in Nederland wonen en ongetwijfeld veel grappen heel herkenbaar zullen vinden.
Election

The Judge, a Touch of Dutch  kost 13,50 euro  en ligt vanaf half juni in de boekhandel en stripwinkel. Het is ook te bestellen bij de tekenaar zelf via info@jessecartoons.com

Jesse van Muylwijck (Groningen, 1961) studeerde rechten in Groningen en bezocht daarna de kunstacademie Minerva. In 1993 nam zijn strip De Rechter voor het eerst zitting in de dagbladpers. Tegenwoordig staat de strip zesmaal per week in 14 regionale kranten, van Den Helder tot Eindhoven en van Middelburg tot Delfzijl, en bereikt daarmee bijna 3 miljoen lezers.
Cheese!
Het maken van de Rechterstrip is slechts een van de activiteiten van de tekenaar. Jesse van Muylwijck maakt ook cartoons in opdracht die hij digitaal verstuurt en tekent als ‘stand-up cartoonist’ tijdens conferenties van grote bedrijven en organisaties in Europa, de VS en Canada. Vanwege deze activiteiten en het gemak van digitale verbindingen emigreerde Jesse in 2005 met zijn gezin naar Vancouver Island, Canada. Vanaf deze plek kan hij even snel, en letterlijk en figuurlijk met gepaste afstand, in zijn strip reageren op de Nederlandse actualiteit. Tenslotte geeft Jesse samen met zijn vrouw Marleen de boeken van De Rechter in eigen beheer uit. Marleen heeft de zakelijke leiding en doet de redactie en grafische vormgeving van de boekuitgaven.
Jesse van Muylwijck maakt De Rechterstrip in Canada op Vancouver Island.
In 2010 won Jesse de Stripschapprijs, de enige oeuvreprijs voor Nederlandse stripmakers en in 2011 en 2018 werden tentoonstellingen van zijn werk georganiseerd in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Vorig jaar vierde De Rechter zijn 25-jarig jubileum (zie ook dit bericht) waar Jesse uitvoerig over vertelde in een podcast van het Stripjournaal.

jessecartoons.com

Geen opmerkingen: