11 november 2012

Erik de Graaf - Marten Toonder prenten

Voor de Marten Toonder tentoonstelling Een dubbel denkraam in het Letterkundig Museum heeft striptekenaar en illustrator Erik de Graaf (Herinneringen-trilogie, Scherven) de levensgeschiedenis van de Heer Bommel en Tom Poes-tekenaar uitgebeeld in 6 kleurrijke illustraties (klik op de afbeeldingen voor een groter formaat).

 "Toonder was een man met twee gezichten: schrijver en tekenaar, zakenman en artiest, kluizenaar en acteur, realist en magiër. Het museum heeft mij gevraagd om het 'dubbel denkraam' te verbeelden in 6 illustraties over de belangrijkste thema's uit Toonders leven: zijn jeugd in Rotterdam, de Toonder Studio's in de Tweede Wereldoorlog, zijn taalvernieuwing, maatschappijkritiek, de Bommelsaga en leven in Ierland. Ik heb in elke tekening een binnen- en buitenwereld gecreëerd waarin een zeker contrast zit. De gesuggereerde ruimte laat zich tevens zien als een opengeslagen boek. De platen hebben een prominente plaats gekregen in de tentoonstelling en zijn geprint op 100 x 70 cm in de lenticulaire techniek, waardoor een magisch effect ontstaat: details veranderen wanneer je langs de illustraties loopt (denk maar aan de oude 3-d kaarten)." Het museum heeft van de illustraties een mooi boekje gepubliceerd, waarin de vensters naar de buitenwereld zijn uitgestanst. Het is verkrijgbaar in de museumwinkel of bij Erik de Graaf per e-mail en kost € 7,50.
Tevens kunnen de illustraties bij Erik de Graaf worden besteld als Piëzografie (70 x 50 cm), genummerd en gesigneerd, zie ook: www.erikdegraafcomics.blogspot.nl.

De Marten Toonder tentoonstelling Een dubbel denkraam werd op 11 oktober 2012 geopend in het Letterkundig Museum in Den Haag en is daar te bezichtigen tot en met 31 januari 2013.

Geen opmerkingen: