28 december 2016

Nieuwjaarskaarten - andREVANbuuren, Marissa Delbressine, Erwin Suvaal en Willem Vleeschouwer

Hierbij vier nieuwjaarsgroeten van even zoveel (strip)tekenaars. Een bont gezelschap zo bij elkaar.
andREVANbuuren (kunstschilder en tekenaar van de hilarische vliegtuigstrip Duk Deny)

Marissa Delbressine (Ward)

Erwin Suvaal (Suvaal, Anders)
Willem Vleeschouwer (Duppie, Plenty Plaatjes, Spoorstraat)

26 december 2016

Kerstkaarten - Berend Vonk, Lode Devroe, Eric de Rop en Gilbert Declercq

Berend Vonk ('In de val Jeanette', 'Eens', 'Avonturen, Avonturen', cartoonist in dagblad Trouw)

Lode Devroe (Dr. Dia, Hangar 84, Painted desert, De dag toen de zee verdween) 

Eric de Rop met schetsen van Willy Vandersteen (1987) - Suske en Wiske 

De Vlaamse striptekenaar en schilder Gilbert Declercq (Rud Hart, Avalon Air, Jody Barton, Enzi)

25 december 2016

Kerstkaarten - Romano Molenaar, Het Stripschap, Ruud Straatman en Belgisch Stripcentrum

Kerstkaarten voor 2016 van diverse striptekenaars. Hier zijn de eerste vier.
Romano Molenaar (Roodhaar, Storm, J.ROM - Force of Gold)

Het Stripschap (tekening van Pieter Hogenbirk)

Ruud Straatman (De Familie Fortuin, Royaal Modaal, Aloysius Frispeer, Cigar Toon)

Belgisch Stripcentrum (tekening van Gipi)

13 december 2016

Signeersessies bij stripwinkel Jopo de Pojo (voorheen Silvester)

Hoe vaak doet zich de kans voor om van je hobby je werk te maken? Haarlemmer Mark Marijnen greep de mogelijkheid toen die zich voordeed en nam de bekende Haarlemse stripboekenwinkel Silvester over.

Haarlem met zijn rijke striptraditie en vermaarde Stripdagen moest tenslotte wel een goed gesorteerde stripboekenwinkel houden vond Marijnen, die al van kinds af aan stripboeken verzamelt. Met de overname heeft de zaak in de Kleine Houtstraat een nieuwe naam gekregen.
De winkel moest vond Marijnen een echte Haarlemse stripnaam krijgen. Hij klopte daarom aan bij Joost Swarte met het verzoek of hij zijn stripboekenwinkel mocht vernoemen naar Swartes bekendste stripfiguur Jopo de Pojo. Swarte was enthousiast en tekende een prachtig logo dat inmiddels de etalageruit siert (zie de foto hierboven van Franklin van de Erf).
Maar niet alleen de naam is nieuw. Ook het assortiment is in korte tijd fors uitgebreid en zal de komende maanden nog verder groeien met aanvullingen op bekende series, nieuwe uitgaven en klassieke pareltjes. De zaak moet dé plek voor het beeldverhaal worden, aldus het persbericht. Naast stripboeken komen er ook exposities en signeersessies.
Wat vertrouwd blijft is de plek, de ruime winkel en het vertrouwde gezicht van kenner én verkoper Dimitri van Amerongen. Om de nieuwe winkel in te luiden zijn er een aantal signeersessies gepland.

- Donderdag 15 december komt striptekenaar Ben Westervoorde het eerste deel van zijn driedelige
stripbiografie over André Hazes signeren, Bloed. Hij heeft samen met scenarist Jan-Willem de Vries lovende recensies gekregen voor dit stripboek over het leven van volkszanger André Hazes. Westervoorde is van 18.00 tot 21.00 uur in de winkel aanwezig om zijn boeken te signeren.
- Zaterdag 17 december wordt er groots uitgepakt. 
Van 11.00 tot 13.00 uur komt tekenaar Gerben Valkema signeren. De Haarlemmer, bekend van Elsje, Kik en Joep heeft vorige maand samen met scenarist Eric Hercules de prestigieuze Willy Vandersteenprijs gewonnen voor het stripalbum 'Elsje maakt geschiedenis'. 
Van 14.00 tot 17.00 komen vervolgens Joost Swarte, Joost Pollmann, Erik Varekamp, Mick Peet en Aart Taminiau signeren.
Joost Swarte, wereldberoemd illustrator, geestelijke vader van Jopo de Pojo en initiator van het nieuwe tijdschrift Scratches signeert zijn brede oeuvre.
Journalist, publicist en stripkenner Joost Pollmann signeert zijn nieuwe boek De Stripprofessor waarvan Joost Swarte de cover heeft getekend.
Van Erik Varekamp en Mick Peet is recentelijk het goed ontvangen eerste deel van De Kennedy Files verschenen, een driedelige serie over het leven van John F. Kennedy. 
En Aart Taminiau is aanwezig met zijn debuut: de mooie graphic novel Wol.
Iedereen is van harte welkom in de Jopo de Pojo stripwinkel in de Kleine Houtstraat 11a in Haarlem. 

Info (Mark Marijnen): 06- 24528815  Email: marijnenconsult@hetnet.nl 

09 december 2016

Majesteitelijke Uitglijer

Het nalezen van een strip door de uitgever kan ook wel eens nuttig zijn voor het de markt wordt opgestuurd. Menno Barkema van de Leidse Stripshop deed deze voorkant mij toekomen. Tsja, hoe glipt zoiets er door heen. Het is een Ouwe Niek, 1e druk uit 1964.
Nu is Zijne of Hare (Majesteit) wel wat archaïsch taalgebruik, zoals overigens de koninklijke aanduiding zelf ook, maar het is wel standaard bij ons. Zijne is van het bezittelijk voornaamwoord zijn. Het woord majesteit is vrouwelijk en dan krijgt zijn een 'e ' erachter als de twee woorden worden gekoppeld. Hare is er ook zo een. Het wordt een formeel predicaat genoemd die totaalaanduiding..

Terug naar de strip. Ik heb al vaker iets geschreven over Dupuis en de teksten, (zie o.a. deze Guus Slim Uitglijer) maar deze voorplaat had toch niet moeten voorkomen. Marcel Remacle, de Belgische maker van dit fraais (16 januari 1926 - 16 december 1999) heeft in elk geval een correcte titel nog mogen meemaken.
Bij de 2e druk in 1984 is er 'Zijne' gekomen. Charlotte Sterkens van de uitgeverij kon mij niet het antwoord geven waarom er 'Zijn' staat en ach, het is al een halve eeuw geleden tenslotte dat deze Uitglijer tot stand kwam. Degene die niet opgelet heeft is wellicht niet eens meer onder ons. Charlotte deed de suggestie of stelde eerder de vraag of men toen wellicht Zijn schreef i.p.v. Zijne. De jaren zestig waren bij uitstek geschikt om dingen anders te schrijven zoals aksie i.p.v. actie, maar dat gaat wel erg ver. Je zou nog de titel kunnen verklaren als je leest dat Ouwe Niek constateert dat 'zijn majesteit' rebelleert, maar dat klopt niet helemaal als we de weekbladuitgaven van Robbedoes uit die tijd er op naslaan. Daar staat het zoals het hoort. Het is gewoon Zijne dus het is een flagrante fout qua titel.... een forse Uitglijer dus. (HvK)

Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.

Eerder publiceerde hij een Uitglijer over Guus SlimHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus SlimEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy Paape, Dan Cooper en De Tartaarse helm (Jeugd Revue)

05 december 2016

Eppo 24 - De Boekenkast van Yves Sente

In stripblad Eppo nr. 24 staat van mij De Boekenkast van... Yves Sente. Deze Belgische stripscenarist schreef verhalen voor een aantal van de grootste striptekenaars: Juillard (voor Blake en Mortimer), Rosinski (voor De wraak van graaf Skarbek en Thorgal) en Boucq (voor De Janitor). Met tekenaar Iouri Jigounov werkte hij samen aan een nieuwe spannende cyclus van XIII die ook in Eppo is gepubliceerd. Momenteel werkt Sente aan een oneshot van Robbedoes, een nieuwe XIII en een tweeluik van Blake en Mortimer (getekend door Peter van Dongen en Teun Berserik, zie dit bericht). 

Yves Sente thuis in Brussel, 22 juni 2016. Foto's: Robin Schouten. Voor een hogere resolutie, mail naar incognito@comic.com
Sente heeft een uitgebreide stripcollectie en werkte dan ook graag mee aan de Boekenkast rubriek om vier favoriete strips te kiezen. "Ik heb geen voorkeur voor realistische of humorstrips, ik hou van talent. Een strip moet me laten dromen of lachen." Eppo 24 ligt nog tot 8 december in de winkels en is ook los te bestellen via de Eppo site.
Eppo nr. 24, 2016 met De boekenkast van Yves Sente.