31 maart 2010

Stripschrift 406 - Stripbladen in jaren 1950


Stripschrift, ‘s werelds oudste stripinformatieblad, staat erom bekend dat het aandacht schenkt aan diverse striponderwerpen. Soms spitst het fraai uitgegeven blad zich ook toe op een enkel thema.
Dat is het geval met nummer 406, waarin een ode wordt gebracht aan stripbladen in de jaren 1950. Dat is geen toeval. Vanwege zijn 40-jarige jubileum in de stripjournalistiek mocht Rob van Eijck (auteur van o.a. het interviewboek Beeldspraak en tevens voormalig Stripschrift redacteur) een heel Stripschrift nummer samenstellen.
Hij koos ervoor om de geschiedenis te vertellen van stripbladen die hij als jongetje verslond, en nieuwe werelden voor hem opende. En waarom ook niet? Stripbladen uit die lang vervlogen tijden hebben in feite ook aan de basis gestaan van de stripwereld, en zijn daarom van groot belang geweest. Om maar te zwijgen van de prachtige strips (vaak klassiekers) die in de jaren 1950 werden gepubliceerd, en nog wel in enorme oplages. De keuze voor dit nostalgische themanummer is dus volkomen gerechtvaardigd.
Van Eijck’s kennis op het gebied van de Nederlandse strip (en in het algemeen) is zonder overdrijven fenomenaal te noemen, en via zijn helder geschreven en goed gedocumenteerde artikelen wordt je in vogelvlucht rondgeleid door de geschiedenis van de stripbladen uit Van Eijck’s jeugd.
Daartoe behoren Robbedoes, Kuifje en Donald Duck, maar ook bijvoorbeeld Tom Poes Weekblad, Ketelbinkie Krant en Kleine Zondagsvriend. Het beeldmateriaal bij de artikelen is bijzonder mooi, en dat alles maakt van deze speciale Stripschrift een echt bewaarnummer.
Stripschrift 406 (februari 2010) kost € 7,50 en is 52 pagina's dik. Het is verkrijgbaar bij de stripspeciaalzaken of via www.stripschrift.nl (RS)

Geen opmerkingen: