28 juli 2016

Meer vrouwen voor Brusselse stripmuren

Het moderne stripverhaal is ontstaan in Brussel en daarom kun je het gerust de striphoofdstad van Europa noemen. Zo'n 25 jaar geleden begon de stad met het aanbrengen van stripfiguren op gevels en muren zoals Kuifje, Blake en Mortimer, Guust Flater, Lucky Luke, Rik Ringers, Thorgal, XIII en Bollie en Billie om er een paar te noemen.
Ans Persoons, wethouder van de stad Brussel over het stripparcours: “Enerzijds willen we hiermee Brussel op de kaart zetten als striphoofdstad, en het imago van Brussel als stripstad versterken. Dus dat toeristen hiernaartoe komen vanwege de stripmuren. Maar het is ook echt bedoeld voor de Brusselaars zelf, om aan te tonen dat we investeren in de wijken van bewoners. Tegelijkertijd kan het voor hun een herkenningspunt worden waarmee ze zich kunnen identificeren. Zeker voor kinderen is strip een hele toegankelijke kunstvorm. Het is heel open. En zo is er een parcours uit ontstaan om muren van gebouwen die in slechte staat waren een herinvulling te geven, en een herwaardering van de stad. De stripmuren hebben dus een tweedelige functie.” 
Ragebol stripmuur van striptekenaar Frank. Foto: Robin Schouten (2012) 
Inmiddels telt de Brusselse striproute bijna 60 stripmuren en die wordt jaarlijks uitgebreid met 3 tot 4 muren. Het liefst wil Persoons dat zeker 1 op de 3 door een vrouw gemaakt gaat worden. Want er zijn nog geen stripmuren van vrouwelijke striptekenaars. “Ik ga daar zelf niet over beslissen want ik ben een politicus en geen stripkenner. Een stripcomité met kenners gaat dat doen om het te objectiveren. En ook niet meer een uitgeverij die het hardst op de deur klopt, zoals wel gebeurd is. Dat vind ik belangrijk. Maar ik maak me zeker sterk voor meer vrouwen voor de stripmuren. Eerlijk gezegd ben ik er echt van geschrokken hoezeer de stripwereld een mannenwereld is. Terwijl er ook veel getalenteerde vrouwen zijn die strips maken. Waar we ook aan denken is om een kleine stripmuur beschikbaar te stellen in een wedstrijdvorm voor talenten.” 
Leonardo stripmuur van Turk en De Groot. Bekeken door stripfan Bart Nauwelaerts. Foto: Robin Schouten (2015)
Wat we nog missen is een stripmuur gewijd aan de Smurfen, toch wel samen met Kuifje het belangrijkste uithangbord voor de Belgische strip. Persoons: “Dat komt omdat het heel lang heeft geduurd voordat we een plek vonden die voldeed aan de grandeur van de Smurfen. Maar dat is nu gebeurd en het wordt iets heel groots, vlak naast het Centraal Station.” 
Of er ook een stripmuur kan komen van een Nederlands stripfiguur? “Dat vind ik zeker een goede suggestie, als we er een samenwerking van kunnen maken met bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade.” Kijk, dat biedt perspectief. Franka, de mooie en stoere stripheldin van Henk Kuijpers zou zeker niet misstaan op een Brusselse stripmuur!
Nix bij zijn Kinky en Cosy stripmuur.
Op 22 juni 2016 werd de nieuwste stripmuur in het parcours onthuld: Kinky en Cosy van Nix op het gebouw van de socialistische mutualiteit in de Bogaardenstraat. De tekening met de zotte tweelingzusjes werd een jaar geleden door de Belgische striptekenaar gemaakt en bevat een groot vredestekening. Iets waar hij zelf in deze tijd van terreur blij mee is, zo vertelt hij in deze video.

Persoons schreef in haar nieuwsbrief van 22 juni: ‘De humor van Nix is bijtend, ontwapenend en soms ook absurd. De tekening die hij maakte voor ‘zijn’ muur, is een ironische interpretatie van het eeuwenoude adagio ‘Si vis pacem, para bellum’ (als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog). Het slagveld bestaat uit spruiten en een gevallen pak frieten.’ Met deze stripmuur met satirische humor wordt er voor het eerst afgeweken van het parcours met de klassieke Belgische striphelden. 'Zo willen we het parcours open trekken en meer variatie brengen in de stijlen en auteurs die aan bod komen’ zegt Persoons op haar site.

Binnenkort volgt de stripmuur van de Smurfen en vervolgens een illustratie van Peter Willems (in de stijl van Ever Meulen) in een Brussels park. Op de site van stad Brussel vind je een kaart en een overzicht van alle stripmuren.

Geen opmerkingen: