12 juli 2016

Op avontuur bij René Follet expo - Tot 17 juli

In het Kunstcentrum van het Rood Klooster in Oudergem, vlakbij Brussel, loopt nog tot 17 juli 2016 een tentoonstelling met originele illustraties en strippagina's van de Belgische stripauteur René FolletLe goût de l'aventure (vert: De smaak voor avontuur). In Nederland werd hij bekend door de serie Steven Severijn in het stripblad Eppo en zijn illustraties bij tekstverhalen in de bladen Pep en Donald Duck. Maar het oeuvre van Follet, dat inmiddels 70 jaar beslaat, is veel breder dan alleen strips. 
Frank Pé en Follet bij de hommagetekening van hun beiden.
Bovendien werd en wordt hij zeer gewaardeerd door allerlei bekende striptekenaars zoals Dany, Frank Pé en Emmanuel Lepage die een hommage brachten aan hun vriend en collega. Reden te meer voor het Kunstencentrum van het Rood Klooster om een tentoonstelling aan hem te wijden.
Een veelzijdig kunstenaar
René Follet werd in 1931 geboren en ging al op jonge leeftijd aan de slag als illustrator en striptekenaar. Vanaf eind jaren veertig illustreerde hij een aantal tekstverhalen voor de stripbladen Kuifje en Robbedoes en tekende ook korte strips voor deze bekende jeugdbladen. 
Voor zijn tekeningen inspireerde Follet zich op de wereld van de scouting en ontdekkingsreizigers; zijn papieren helden zijn altijd erg avontuurlijk ingesteld. 
Bovendien heeft deze veelzijdige kunstenaar heel wat strips op zijn palmares staan zoals Jan van Gent, De Zingari, De Ilias, Ivan Zoerin, Steven Severijn, Edmund Bell, Daddy, Ikar, Terreur en Shelena. Kortom: een hele reeks papieren avonturiers die het ontdekken waard zijn! 

In Rood Klooster kun je dan ook een selectie originelen bewonderen uit zijn strips, veel illustraties en ook hommages van bekende stripfiguren door Follet zelf getekend. 
Aan de balie van het kunstcentrum is, samen met allerlei boeken en publicaties van René Follet, ook een DVD te koop met een documentaire over Follet + extra's: La malle aux trésors de René Follet. Een fragment van 13 minuten is hier te bekijken. 
Foto's van de Follet tentoonstelling: Robin Schouten (2016)
Tot 17 juli 2016 – René Follet, ou Le goût de l'aventure - meer dan 120 originele illustraties en een kleine selectie strippagina's van de Belgische grootmeester Follet. Kunstcentrum Rood Klooster (Centre d’Art de Rouge-Cloître), Roodkloosterstraat 4, Oudergem (bij Brussel), België. Tel: +32 (0) 2 660 55 97. www.rouge-cloitre.be

Geen opmerkingen: