10 september 2016

Suske en Wiske collectie met 6 Nederlandse tekenaars

De schaal van moraal van Wilfred Genee en Eric Heuvel. In de winkel vanaf 10 september.
Vanaf 3 september organiseert het Algemeen Dagblad zes zaterdagen lang een actie, waarbij telkens een Suske en Wiske stripalbum in de winkel ligt van een BN'er en een bekende Nederlandse striptekenaar. Deze unieke 6-delige collectie kan ook in een keer aangeschaft worden via de webshop van het AD. Een belangrijk deel van de opbrengst van deze actie gaat naar SOS Kinderdorpen.
Aan 6 bekende Nederlanders, waaronder Guus Meeuwis, Wilfred Genee en Carlo Boszhard werd gevraagd of ze een scenario wilden schrijven van een Suske en Wiske-verhaal. Aan 6 bekende Nederlandse striptekenaars, te weten Gerben Valkema, Eric Heuvel, Michiel de Jong, Gerard Leever, Hanco Kolk en Romano Molenaar is dan ook gevraagd deze verhalen te tekenen.

Zowel de auteurs als de tekenaars waren niet gebonden aan enige voorwaarden, behalve dat ze het universum van Suske en Wiske dienen te respecteren, d.w.z. het is een familiestrip, bedoeld voor een breed publiek. Daarbuiten mochten ze vooral creatief hun gang gaan.

Elke tekenaar heeft dan ook zijn Suske en Wiske-verhaal getekend in zijn eigen unieke stijl. Hanco Kolk: "Het kostte even moeite om van de iconische vormgeving af te stappen en er mijn eigen draai aan te geven. Wel heb ik erop gestaan om de schitterende belettering over te nemen. Dat lettertype is bijna de helft van de herkenbaarheid van de stripserie".

Naast de actie bij het Algemeen Dagblad verschijnen er luxe edities van de Suske en Wiske boeken in een box, waarvan ook een deel van de opbrengst naar SOS Kinderdorpen gaat. Deze boxen (oplage: 200 ex.) zijn te koop via de stripwinkels. In het najaar zal nog een veiling plaatsvinden waarbij originele strippagina's onder de hamer gaan, en waarbij de helft van de opbrengst eveneens naar het goede doel gaat.
De grandioze gitaar door Guus Meeuwis en Gerben Valkema.
De duo’s van bekende Nederlanders/striptekenaars zijn:

- Guus Meeuwis /Gerben Valkema - De grandioze gitaar (verschenen op 3 september 2016)
- Wilfred Genee / Eric Heuvel - De schaal van moraal (verschenen op 10 september)
- Esther Verhoef / Michiel de Jong - De charmante chirurg (verschijnt op 17 september)
- Aaf Brandt Corstius / Gerard Leever - De pientere pop (verschijnt op 24 september)
- Karin Amatmoekrim / Hanco Kolk - De tollende toverkol (verschijnt op 1 oktober)
- Carlo Boszhard / Romano Molenaar - De irritante imitator (verschijnt op 8 oktober)
De Suske en Wiske torens van de 6 Nederlandse striptekenaars (klik op de afbeelding voor een groter formaat)
De bedenker van dit unieke project is Dirk Vanlaer van Standaard Uitgeverij. Vorig jaar organiseerde hij een soortgelijke actie in samenwerking met het Vlaamse dagblad Het Laatste Nieuws waarbij 6 bekende Belgen een Suske en Wiske-verhaal schreven voor 6 bekende Belgische striptekenaars waaronder Kim Duchateau, Jan Bosschaert en Charel Cambré. Kijk voor meer info op deze pagina.

Geen opmerkingen: