02 september 2016

Nieuw Rotterdams stripmuseum opent met Martin Lodewijk

Op zaterdag 3 september opent een nieuw stripmuseum haar deuren voor het publiek: Strips! Museum voor het beeldverhaal in Rotterdam. Initiatiefnemers zijn Maartje de Haan (voorheen directrice van Museum Meermanno) en haar partner Marc Kleijnen, die de functie van directeur bekleedt. 

Kleijnen denkt dat er, naast het in 2004 geopende Nederlands Stripmuseum in Groningen, genoeg animo zal zijn voor nóg een stripmuseum in ons kikkerlandje. “Hoewel de beide musea strips behandelen zijn er veel verschillen en een andere programmering. Daarbij trekt Groningen voor 70% regionaal publiek en zal Strips! ook veel publiek uit de eigen regio trekken. De musea liggen zo ver van elkaar af dat ze geen concurrent zijn.”
De gevel van het Strips! Museum met bekende stripfiguren. (Foto: Mariella Sormani)
De openingstentoonstelling is gewijd aan de carrière van Martin Lodewijk, ook wel de Godfather van de Nederlandse strip genoemd, en loopt tot 20 november. De 77-jarige Rotterdammer heeft een enorme staat van dienst met Agent 327, Storm en January Jones om een paar van zijn series te noemen. Is hij nog commercieel genoeg om gelijk een groot publiek te trekken? Kleijnen: “Martin Lodewijk is een multi-talent: striptekenaar, scenarist en reclametekenaar. Dat laten we uitgebreid zien. Ook het Rotterdamse aspect van Agent 327 zal uitgebreid aan bod komen. Daarbij is zijn stijl aantrekkelijk voor een groot publiek. Naast Martin is er ook een vaste opstelling te zien die veel publiek zal trekken.”

In de museum- en stripwinkel Charlie is ook de catalogus te koop van de tentoonstelling Martin Lodewijk - Stripmaker en reclametekenaar die Lodewijk op 3 september komt signeren. Op die dag zijn ook Gerard Leever en Pieter Hogenbirk aanwezig voor een signeersessie, vanaf 13.00 uur. 

Het lunchcafé IJzerbroot is vernoemd naar de echte naam van Lodewijks bekendste creatie, geheim agent Agent 327.

Strips! Museum, Wijnhaven 32 te Rotterdam (op loopafstand van station Blaak)
Geopend van dinsdag t/m zondag van 10.30 - 17.30 uur.

Agent 327-stoeptegels wijzen de weg naar het stripmuseum op de Wijnhaven.

Geen opmerkingen: