20 december 2018

Links is niet rechts en andersom

In nieuw materiaal is men minder scheutig met Uitglijers dan in de strips uit de oude doos, maar ze zijn er wel. Voor Incognito Comics zijn er oplettende lezers zoals Menno Barkema van de Leidse Stripshop die hard meedenken om de rubriek te vullen. Hij attendeerde ons op een hele mooie Uitglijer, en wel in de onverwoestbare serie van Blake en Mortimer.
In Het testament van William S. (2016) is Sarah Summertown zo onfortuinlijk om haar voet te verstuiken. Na veel 5en en 6en wordt het linker elegante been gezwachteld en moet ze drie maanden rust houden. Haar ingepakte been is bijvoorbeeld te zien op bladzijde 27, 4e plaatje.
Gelaten ondergaat Sarah haar immobiliteit. (Klik op de afb. voor een vergroting)
Ondertussen gaat het verhaal verder en wordt, op het 2e plaatje van bladzijde 35, Mortimer en Elisabeth MacKenzie (dochter van Sarah) uitgezwaaid als zij op de trein stappen. Wat schetst onze verbazing? Inderdaad, het komt voor dat chirurgen een verkeerd lichaamsdeel verwijderen. Maar dat de patiënt in alle bewustzijn het accepteert dat het verkeerde been in het gips wordt ingepakt is wel heel ongeloofwaardig. Om u op het spoor te helpen... de ingepakte schade bevindt zich nu ineens aan het rechterbeen.
De verandering in beeld gebracht. (Copyright afb.: Sente & Juillard, 2016)
Klaarblijkelijk is mijn schoolfrans zo slecht dat mijn opmerking niet begrepen werd, ook al stuurde ik de betreffende plaatjes mee, compleet met de paginanummers waar ze op te vinden zijn. Helemaal geen reactie! Tja, het is niet makkelijk om te moeten constateren dat een van de beste strips van dit moment ook over een Uitglijer beschikt.
Nu blijkt Robin een emailadres te hebben van Sente (dankzij zijn rubriek 'De boekenkast van...' in Eppo) en hem schreef ik dan maar. Dit prompte antwoord stuurde hij, overigens gewoon internationaal in het Engels;

Dear Mister van Klinke,

Thank you for your word.
Yes, my college André Juillard has made that «funny mistake» (as you name it). I suppose it is just a matter of distraction… Maybe he also wanted to give a personal tribute to Jacobs’ own «funny mistakes» (like the steering wheel placed on the left side of a London police car or Blake’s car (The yellow mark, page 36, image 1 and 3). But I’m sure you already know all those exemples like many B&M fans,…) :-)
I suppose it is some kind of « tradition » in the community of comics artists.
But, maybe, you should ask your question to drawers. Scenarists cannot do anything about that, I’m afraid.

Best regards,
Y. Sente

Om kort te gaan; fouten horen bij strips en de scenarioschrijver kan er niks aan doen als die in het verhaal terecht komen. Het maakt de strip charmant. Afijn, ik heb de suggestie overgenomen van Sente om Juillard te contacten, maar dat faalde jammerlijk want dat moet langs dezelfde weigerachtige uitgever.  Nu goed, het gaat er ook niet om dat Barbetje nu speciaal moet hangen. Daar is de Uitglijer nu ook weer niet voor. Maar een Uitglijer is het wel.  (HvK)

Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.

Zijn bijdragen tot nu toe: Guus Slim: Kamerlid PiemelHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergenEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy PaapeDan CooperDe Tartaarse helm (Jeugd Revue)Majesteitelijke UitglijerFournier, Suske en Wiske en Dick BosFoute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje)Rik overleeft de kogels (Rik Ringers)Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke)Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e drukJansen is de naam (Kuifje)Magda van TilburgHergé als geweten van de wereldUitglijer over een BommeljasUitglijer Paul Panter en Uitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat en Buck Danny.

2 opmerkingen:

1851 zei

Er staat een nog grovere fout in ‘De zaak Francis Blake’
Aan het einde van het verhaal krijgen beiden het Victoria Cross.
Wat Blake betreft, is dat ok want hij is een militair (sort off) maar Mortimer is een burger en die krijgen never en nooit een militaire medaille.
Check Your facts scriptwriter.
Maar dat blijkt een doorgaand probleem te zijn met Waalse/Franse schrijvers (J.M.Charlier uitgezonderd) enorme blunders betreffende U.S. èn UK documentties

1851 zei

Documentaties bedoel ik natuurlijk. #}#?(# spellchecker.
Een grote bron van foute documentatie is de serie Jess Long.
Bv. Mercedes en Magirus Deutz vrachtwagens in Amerika?
Om nog maar te zwijgen over andere vervoersmiddelen èn meer.