02 februari 2010

De waarheid over Jacques Martin


Niets dan goeds over de doden. Toch was de op 21 januari (op 88-jarige leeftijd) overleden stripgrootmeester Jacques Martin geen makkelijke auteur om mee samen te werken, zo is nu naar boven gekomen. Zijn perfectionisme leidde vaak tot frustraties bij medewerkers en uitgevers. Ook claimde hij het alleenrecht van het ontstaan van de historische strip in Europa.
Meer hierover kun je lezen op Stripspeciaalzaak via deze link.
Wat blijft staan is natuurlijk Martin's klassieke stripreeks over de Gallo-Romeinse held Alex. De laatste Spartaan en De verloren Legioenen worden door stripkenners beschouwd als hoogtepunten uit de klassieke Europese strip. Ook was Martin bekend van de stripreeks Lefranc en van zijn medewerking aan diverse avonturen in het weekblad Kuifje, waar hij in 1948 in debuteerde met Alex de Onversaagde.
Klik op de Alex covertekening (voor Kuifje nr 7, 1972) voor een groter formaat.
Sinds 1954 verkocht hij meer dan 25 miljoen albums verspreid over zijn reeksen Alex, Lefranc, Tristan, Arno, Keos, Orion en Loïs. Gedurende de laatste jaren van zijn leven was de striptekenaar nagenoeg blind. Martin schreef in deze periode nog wel scenario's maar liet het tekenen aan anderen over.
In 2006 werd Martin geinterviewd, waarin zijn loopbaan de revue passeert, met anekdotes over o.a. Hergé (waar hij 19 jaar mee samenwerkte). Het Franstalige interview staat op YouTube: bekijk deel 1 en deel 2. Heel interessant. (RS)

Geen opmerkingen: