07 februari 2022

Munro - Uitglijer in spiegelbeeld

We vonden forse Uitglijers in de albums van Munro waar een zekere Griffo, alias voor de Belg Werner Goelen, voor de tekeningen zorgde. Geen brekebeen deze tekenaar want hij nam als jonge kerel in 1975 Ton en Tinneke over (al was dat kortstondig) en was gevraagd door Franquin zelf, en werkte in 1988-89 ook samen met topscenarist Jean Van Hamme aan de futuristische reeks S.O.S. Geluk

Jean-Francois Di Giorgio schreef de scenario's voor de stripheld Munro. Hij was ook verantwoordelijk voor de realistische strip Samoerai met Cristina Mormile als tekenaar, evenals de in de middeleeuwen afspelende serie Shane dat de Nederlandse tekenaar Paul Teng vorm gaf. Deze info om de pionnen even goed in het spel te zetten.

Terug naar Munro dat in 1989 met 'Schrikbewind' de aftrap gaf voor een kleine serie van vier verhalen. De wat flierefluiterige, kettingrokende privédetective verdwaalt in allerlei verwikkelingen en zo ook in dit eerste verhaal waar een gekke professor, een mooie dame, gangsters en een monster optreden. Qua stijl, ingredienten en tekensfeer doet alles in de verte denken aan Isabelle Avondrood. Dat Munro niet meer furore heeft gemaakt is een tikje verbazingwekkend, maar dit terzijde. Lopende het verhaal komt de detective op het spoor van een antiquaire (hier wordt nog de vrouwelijke equivalent genoemd van dit uitstervende beroep) en wordt besloten die onderneming te bezoeken. Op het moment dat de heren arriveren, verlaat net een dame de winkel. Zij opent de winkeldeur en daar klopt iets niet.

Een dame verlaat de antiekzaak

Op het glas van de deur is geschreven Carmen Antiques, maar dat is in spiegelbeeld te lezen en dat is hier de vóórkant. Dat moet natuurlijk in spiegelbeeld aan de binnen(achter)kant van het glas te lezen zijn. Het lijkt er op dat de createuren van Munro de neiging hebben overgenomen van onder andere de mensen achter Blake en Mortimer om 'expres' fouten te maken. Het is dus de vraag of dit een Uitglijer is, of dat men het bewust verkeerd deed, maar fout is het.

Maar er is meer. In deel twee, 'Bezoekers uit het schemerduister' speelt een en ander om een bende met maskers die als een soort sekte optreedt. Er zou door hen een tiara worden gestolen en de eigenaar roept de hulp in van Munro. Om twaalf uur in de avond, hét moment waarop men de verstoring verwacht, gebeurt er ogenschijnlijk niks. Naar blijkt is de tiara echter onder de neus van Munro gestolen. Hier is  niks fouts aan te ontdekken, maar het bewijs van een Uitglijer ligt er in besloten. 

Munro dacht dat er niks is gebeurd

Wat is het geval; er zitten boeven in een soort wetsuites op het dak. Munro merkt dat na een rondgang, ziet hen en gaat er achteraan. Er wordt geschoten, maar het slechte volk weet te ontsnappen. Tijdens de schotenwisseling valt een vrouw op die met haar man in een nachtelijke wandeling langsloopt. De man is kribbig tegen zijn vrouw, zoals je wel vaker ziet bij langlopende huwelijken die uitgeblust zijn. 

Een kribbige passant met zijn vrouw.

Ze gaan naar het theater... maar 's nachts? Dat er nachtvoorstellingen zijn weten we, hoewel dit uiterst schaarse uitingen zijn van vermaak en ook niet direct middernachtelijk, of later. Het is dus de vraag of deze mensen die er nu niet direct jeugdig uitzien, zich naar een theater snellen waar ze op tijd aangekomen een voorstelling meemaken die, pak 'm beet, half een in de nacht begint. Hm, onze ervaringen zijn volstrekt anders. Uitglijer dan maar rond deze nachtbrakers?

     

Van kamerlid Piemel naar Piekel 

Nu nog even een terzijde. In de eerste Uitglijer die Incognito Comics publiceerde, geeft Guus Slim antwoord op de vraag van Vlinder wie dat kamerlid is; 'Piemel' is het antwoord. Zie incognito-comics.blogspot.com/2014/01/de-uitglijder-rubriek-voor-strip.html. Het is alweer acht jaar geleden dat deze Uitglijer tot stand kwam en naar blijkt is de uitgever overstag gegaan. De naam is in de nieuwe integrale serie, nu uitgegeven door Arboris en getiteld De complete Guus Slim, gecorrigeerd. Piemel was blijkbaar inderdaad toch iets te gortig. Het is nu heel zedig Piekel geworden. Wij hebben de illusie dat de Uitglijer aan de voet van deze verandering heeft gestaan. Immers, Erwin Cavens, de zoon van Karel Cavens is naar deze Uitglijer gevraagd omdat zijn vader toen verantwoordelijk was voor de vertalingen bij Dupuis. Nu goed, daarmee is in elk geval deze allereerste Uitglijer op IC voorgoed verdwenen in de kast van de verzamelaar. We zijn benieuwd of er meer volgen. (HvK) 

Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.


Zijn bijdragen: 
Guus Slim: Kamerlid PiemelHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergenEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy PaapeDan CooperDe Tartaarse helm (Jeugd Revue)Majesteitelijke UitglijerFournier, Suske en Wiske en Dick BosFoute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje)Rik overleeft de kogels (Rik Ringers)Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke)Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e drukJansen is de naam (Kuifje)Magda van TilburgHergé als geweten van de wereldUitglijer over een BommeljasUitglijer Paul PanterUitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck DannyLinks is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer)De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer)Poederdons in plaats van zwaard (Akim)Uitglijer Sirius door albumuitgaveDe Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin)Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje)Kuifje - Uitglijers in zwart-wit editiesUitglijer Robbedoes en KwabbernootVlaams of niet VlaamsDupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uitBazooka JoeUitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes)Uitglijer over een getalGiftige Anaconda's en omgekeerde grapUitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en WiskeJerom evolutie in Suske en Wiske en Stijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feit.

Geen opmerkingen: