28 februari 2023

Hans van Oudenaarden ontvangt de Stripschapprijs 2023

Hans van Oudenaarden met de Stripschapprijs 2023 (Foto: Alex Odijk) 

Afgelopen zaterdag werd in het Forum in Groningen de vijftigste Stripschapprijs uitgereikt aan Hans van Oudenaarden (1959), tekenaar van Donald Duck, Sjors en Sjimmie, Looney Tunes, Bob Evers en meer recentelijk Rhonda en Wynona. Met deze belangrijkste stripprijs van Nederland kan Van Oudenaarden, die woont en werkt in Baarn, terugkijken op een rijk oeuvre van meer dan 35 jaar.

(Foto: Alex Odijk)

Naast de Stripschapprijs werden ook de P. Hans Frankfurtherprijs (aan Uitgeverij Syndikaat van Marc de Lobie), de Storyworld Publieksprijs voor het meest uitgeleende stripalbum van het afgelopen jaar (aan 'De filosoof, de hond en de bruiloft' van Barbara Stok), de Debutantenprijs (voor Mina Rassouli voor haar manuscript van 'Maybe I’m going home') en de drie prijzen van Album van het Jaar uitgereikt. 

Syndikaat uitgever Marc de Lobie met de P. Hans Frankfurtherprijs 2023 (Foto: Raymond Mast)

Album van het Jaar 2022 is 'Luthon-Höge' (door Willem Ritstier / Michiel Offerman), Jeugdalbum van het Jaar 2022 is 'Suus & Sas 21 – Lief, liever, liefst' (Gerard Leever) en Album van het Jaar 2022 in de categorie Info & Integraal is 'Rotterdam stripstad – 100 jaar strips in de stad' (Sander Grip / Theo Seesing). 

Bij de uitreiking in het Groninger Forum, waar ook Storyworld is gevestigd, waren vele tientallen stripmakers aanwezig om dit jaarlijkse feest rond de Nederlandse strip mee te vieren. De presentatie was door Robin Vinck en de productie door Jan Willem Winter, Het Stripschap en het Groninger Forum. De prijsuitreiking is via deze link terug te zien. Meer informatie via www.stripschapprijs.nl

De winnaars van de Stripschapprijzen 2023 op het podium van het Forum. (Foto: Alex Odijk)

20 februari 2023

Uitglijers 't Prinske & Tanguy en Laverdure

Een verkeerde maan bij Vandersteen en Charlier met een veel gemaakte fout

In de paaseditie van het stripweekblad Kuifje dat in 1956 verscheen stond een strook van 't Prinske, een gagreeks van Willy Vandersteen. De kleine adelman wordt door de hofmeester terechtgewezen, omdat hij gelooft aan de klokken die uit Rome terug komen en chocolade eieren rondstrooien. De jongeman moet niet in sprookjes geloven, vindt de man, en stuurt de knaap weg om natuurkunde te gaan studeren. Die legende van de terugkerende klokken is een geliefd verhaal voor kinderen met name in België, een deel van Frankrijk en het zuiden van ons Limburg. De klokken en de eieren zijn op zich niet interessant voor de Uitglijer maar wel als blijkt dat er overal in de tuin van het paleis ineens wél chocolade eieren liggen. De hofmeester had het dus blijkbaar fout. Hij heeft daarop een dik boek uit de bibliotheek gehaald over die klokken en studeert tot in de kleine uren op het fenomeen. 

Wat te zien is aan de maan die door het venster schijnt. Daar schuilt de Uitglijer in. Het is een sikkeltje van niks. Pasen echter vindt altijd plaats op de eerste zondag ná de eerste volle maan en ná het begin van de lente op 21 maart. Dus dat betekent inderdaad dat de maan vol is en geen miezerig dingetje zoals Vandersteen ons doet geloven. Of de man heeft zoveel er over moeten lezen dat er al dagen van zijn tijd zijn opgeslokt, maar dat is vast niet de bedoeling geweest van deze maan. Een flinke Uitglijer dus.

De hofmeester leert bij. ('t Prinske uit Kuifje nr. 13, 1956)

Pistool of niet pistool dat is de vraag

Nog meer vroegere helden van de negende kunst met een Uitglijer; Tanguy en Laverdure in 'De zwarte engelen', in Nederland voorgepubliceerd in Pep in 1970, en een jaar later in album. Jean-Michel Charlier werkte als scenarist aan dit verhaal en is ook bekend als medeoprichter van het befaamde Franse stripblad Pilote waarin dit tweetal vanaf het eerste nummer in 1959 verscheen. Hij creëerde samen met Albert Uderzo dit duo als tegenhanger van Buck Danny en de zijnen. 

De populaire Buck Danny was hem niet onbekend, omdat hij daar de schouders onder zette voor de scenario's met Victor Hubinon als tekenaar. Hij werkte dus aan twee pilotenreeksen tegelijk. Tanguy en zijn vriend werden wellicht daardoor zowat kopieën van Buck en zijn maten. En dan is er ook nog Albert Weinberg's vliegende Dan Cooper die in Kuifje verscheen. Men zat nogal in de vliegers in die jaren om het zo maar eens te zeggen; een graag gezien genre blijkbaar. Alhoewel de laatste twee toch minder populair werden dan hun zogenaamde Amerikaanse tegenhangers, ook al zijn de ingrediënten hetzelfde en is de spanning gelijk. 

Later werkte Charlier met Jijé aan Tanguy en Laverdure en daar valt ons in een van de eerste verhalen van hen samen, 'De zwarte engelen' dus, een veel gemaakte fout op. Er wordt een wapen verkeerd benoemd. In dit geval wordt dat  wapen uit de hand van een hoge militair geslagen. Later krijgt hij het schiettuig weer terug van Laverdure onder de woorden: ”Oh ja... uw revolver, commandant!” Laat dit nu geen revolver zijn, maar een pistool.

Ceci n'est pas un revolver.

Revolver is zo genoemd vanwege de ronddraaiende trommel of cilinder met daarin de kogels (meestal 6). Revolver is afgeleid van het Latijn 'volvere' wat ronddraaien betekent. Bij de tegenhanger pistool zitten de kogels in een cassette onder het wapen (vaak in de kolf) die naar boven worden gedrukt en is platter dan een revolver. Het platte wapen dat de commandant krijgt aangereikt is dus een pistool. 


Pistool


Revolver


So far so bad. De volgende scene die ons opviel is een rare herhaling. Zie onderstaande scan. De tekst in de ballon wordt vreemd genoeg onderop min of meer gelijk hertaald. 


De min of meer dubbele tekst.

Het deel van de zin 'van de gevangene' is toegevoegd, tronie wordt gezicht en toestemming wordt papieren. Waarom in vredesnaam deze strook werd toegevoegd is een raadsel. Het heeft geen doel, de impact van de woorden is hetzelfde... we verdwalen in vragen. Afijn. Het doet niet af aan het verhaal en de sfeer... dat is een topper die door deze milde Uitglijer zeker niet wordt verpest, maar het is raar dat het er staat.  

Met dank voor stripverzamelaar Henk van der Hoek voor zijn vondst over de maan met Pasen. (HvK)


Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.


Zijn bijdragen: 
Guus Slim: Kamerlid PiemelHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergenEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy PaapeDan CooperDe Tartaarse helm (Jeugd Revue)Majesteitelijke UitglijerFournier, Suske en Wiske en Dick BosFoute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje)Rik overleeft de kogels (Rik Ringers)Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke)Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e drukJansen is de naam (Kuifje)Magda van TilburgHergé als geweten van de wereldUitglijer over een BommeljasUitglijer Paul PanterUitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck DannyLinks is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer)De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer)Poederdons in plaats van zwaard (Akim)Uitglijer Sirius door albumuitgaveDe Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin)Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje)Kuifje - Uitglijers in zwart-wit editiesUitglijer Robbedoes en KwabbernootVlaams of niet VlaamsDupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uitBazooka JoeUitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes)Uitglijer over een getalGiftige Anaconda's en omgekeerde grapUitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en WiskeJerom evolutie in Suske en WiskeStijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feitMunro - Uitglijer in spiegelbeeldUitglijers in Donald DuckUitglijers Kuifje en Suske en Wiske en Uitglijers roken in strips & Jerom.

14 februari 2023

Aloys Oosterwijk - Cor Morelli: Dubbel Karma (2023)

Pagina 1 in wording van 'Dubbel Karma' (nov. 2022)

In Eppo nr. 1 van 2023 stond een verhaal van Aloys Oosterwijk, het 43ste Open Dossier van Cor Morelli getiteld 'Dubbel Karma' dat zich afspeelt in Khumbu, Tibet. Vorig jaar november plaatste Aloys de eerste pagina in wording op zijn Facebookpagina, zie hierboven. Benieuwd naar het complete verhaal? Eppo nummer 1 is nog te bestellen via deze link

De kleurenversie (van Studio Leonardo) in Eppo 1, januari 2023.


Eppo nr. 1 (2023) met cover van Aart Cornelissen (de tekenaar van de Eppo strip sinds nr. 18, 2022)