31 december 2022

Jorg de Vos - 2023


Hierbij de nieuwjaarskaart voor 2023 van striptekenaar (Storm, Roodhaar) en tegenwoordig kunstschilder Jorg de Vos. En oudgediende van mijn stripblad Incognito in de jaren 90. 

Jorg's meest recente wapenfeit als striptekenaar is een kort verhaal voor het legendarische Franse stripblad Métal Hurlant, dat in  2021 een comeback kon maken dankzij een geslaagde crowdfundactie. Nummer 3, met het verhaal 'Exolove' van Jorg de Vos op scenario van Marc Caro, verscheen in juni 2022 met 288 pagina's nieuw gemaakte strips en artikelen. Het gaat om een themanummer over vakantie op de planeet Mars en is te bestellen via deze link.

'Exolove' in Métal Hurlant 3, 2022 (Foto: Jorg de Vos)


Ook Aimée de Jongh leverde hiervoor een bijdrage, zie de vermelding op de cover, die getekend is door de derde Nederlandse tekenaar van dit nummer, Pim Bos ('Tremen'). Lees voor meer info dit artikel dat in april 2022 op Stripspeciaalzaak verscheen. 

Cover: Pim Bos

Henk Kuijpers - Gelukkig 2023


Naar goede gewoonte levert Franka -tekenaar Henk Kuijpers weer een indrukwekkende eindejaarskaart af, die ons meevoert naar 2023. Met dank aan Willem Gay. 

andREVANbuuren - 2023


De kerst & eindejaarskaart van kunstschilder en striptekenaar andREVANbuuren

Zijn Duk Deny strips voor het online magazine StripSter: www.andrevanbuuren.nl/strips-en-cartoons.html

16 december 2022

Tentoonstelling 40 jaar Familie Doorzon in Allard Pierson (t/m 12 maart 2023)

 


Nederland gestript door Gerrit de Jager

Een opvallend archief binnen de stripcollectie van het Allard Pierson (de collecties van de Universiteit van Amsterdam) is dat van striptekenaar Gerrit de Jager (1954), die Nederland met De Familie Doorzon decennialang op de hak nam. Van 4 november tot en met 12 maart 2023 presenteert het Allard Pierson een selectie uit zijn werk. 

Als karikaturen van de doorsnee-Nederlander in een Vinexwijk geven de Doorzons al meer dan veertig jaar commentaar op de Nederlandse samenleving. Grof taalgebruik, seksisme, politieke incorrectheid, recht praten van alles wat krom is, de Doorzons lieten niets aan twijfel over.

Originele cover voor De familie Doorzon deel 1 (Espee, 1981)

De tentoonstelling laat zien hoe De Jagers werk zich ontwikkelt en hoe de personages met hun tijd meegroeien. Zelden heeft een strip het zo lang volgehouden. Sinds 1981 zijn er 31 albums verschenen en evenzoveel jaren stond de strip in de Nieuwe Revu. Tot op de dag van vandaag geeft vader John Doorzon in het Algemeen Dagblad in een dagelijkse cartoon zijn ongezouten visie op samenleving en actualiteit.

Journalist Jeroen Mirck bij de 40 jaar Familie Doorzon tentoonstelling (Twitter, 27 nov. 2022)

Paneldiscussie en tekenworkshops

Tijdens de tentoonstelling zal er een paneldiscussie worden georganiseerd over de kijk op strips en cartoons onder invloed van de veranderende tijdsgeest, met aandacht voor onderwerpen als seksisme en racisme.

Gerrit de Jager geeft tekenworkshops op 27 december, 28 januari en 25 februari. Tickets zijn te boeken via de website van Allard Pierson. Lees ook op de site het artikel 40 jaar Familie Doorzon

28 november 2022

Chris Berg met Rotterdam Stripstad boek in Chicago

Chris Berg met het 'Rotterdam Stripstad' boek in Chicago waar hij sinds december 1997 woont.

Incognito, Zone 5300 en The Fridge -tekenaar Chris Berg poseert trots in downtown Chicago met het lijvige 'Rotterdam Stripstad' boek waarin hij ook staat, dankzij samenstellers Theo Seesing en Sander Grip (en door mij aangeleverde scans). Ruim 240 pagina’s, formaat 23×33 cm, hardcover en met twee fold-out’s. 
Gepost door Chris op zijn Facebookpagina op 20 oktober 2022: "Really cool to be mentioned next to artists like Martin Lodewijk in that amazing book! Maar ook mijn stripgabbers Luuk Bode, Michiel de Jong, Milan Hulsing en Robin Schouten. Super toffe periode in mij leven. Ik ging downtown om een foto met het boek te maken. Die sign in de achtergrond was een codinkindinky. We just walked into it. Bang."

Het omvangrijke Cross Comix-boek 'Rotterdam Stripstad, 100 jaar strips in de stad' vertelt de geschiedenis van het beeldverhaal in Nederland en de manieren waarop de stad Rotterdam in de negende kunst figureert. Van een stad die vluchtig voorbijkomt in een enkel plaatje tot complete pagina’s die zich aan de oevers van de Maas afspelen. 
Er is aandacht voor de vele stripmakers die de stad rijk is. Marten Toonder is in Rotterdam geboren, Jan Kruis en Dick Bruynesteyn komen ervandaan en Hanco Kolk woont er, om maar wat namen te noemen. Ook jonge tekenaars als Kenny Rubenis, Aimée de Jongh en Sterre Richard wonen en werken al lange tijd in Rotterdam. 
In de jaren negentig behoorden tekenaars als Chris Berg, Michiel de Jong, Milan Hulsing en Luuk Bode tot die generatie. Ze zijn allen met beeldmateriaal en bio's in het boek vertegenwoordigt.

'Rotterdam Stripstad' boek in downtown Chicago (Foto: Chris Berg, 2022)

25 november 2022

Jan Steeman - Roel Dijkstra poster (Eppo, 1977)


 Jan Steeman was jarenlang de tekenaar van de voetbalstrip Roel Dijkstra al hield hij zelf niet van het spelletje. Deze megaposter (40 x 55 cm) verscheen als bijlage bij Eppo nummer 48 van 1977. Gepost door stripliefhebber Ed Hengeveld in de Facebookgroep De Jaren Eppo op 26 oktober 2022. Hij maakte ook de scans. 

07 november 2022

Eppo 22 - De boekenkast van René Schoenmakers

 

René Schoenmakers thuis in Assen, 21 juli 2022. (Foto: Robin Schouten)

In Eppo nr. 22 staat van mij De boekenkast van... René Schoenmakers. Hij is medeoprichter van het wereldwijd populaire online veilingplatform Catawiki én van het verzamelaarsplatform LastDodo waar 1,5 miljoen strips te koop staan bij verzamelaars en winkels. Iets heel anders is zijn start-up Vipio, platform voor bijzondere overnachtingen en vakanties zoals vuurtorens, strandhuisjes en boomhutten. 

Schoenmakers (1970) leest al sinds zijn zevende strips en heeft een diverse stripverzameling. Benieuwd naar zijn vier favoriete stripboeken? Eppo nummer 22 (2022) is los te bestellen via deze link op de Eppo site. 

Eppo nr. 22 (2022) met de boekenkast van René Schoenmakers.


26 oktober 2022

Foto's Stripfestival Breda 2022 (deel 3)


Henk Kuijpers (Franka)

Nog maar eens wat foto's die Erwin Suvaal nam tijdens Stripfestival Breda in het Chassé Theater op zaterdag 15 oktober 2022.  

Kim Duchateau (Esther Verkest)

Marc Wasterlain signeerde zijn Dokter Zwitser en Sarah Spits albums bij uitgeverij Arcadia.

Marq van Broekhoven was er ook weer, als striptekenaar en als quizmaster Willy Vanderstrip. 

De stand van Stripschrift (het oudste stripinformatieblad) met Teus de Kruijf, Willem Naber, Rik Sanders en Ton Schuringa, inmiddels de uitgever. Heel wat jaren stripkennis bij elkaar.

24 oktober 2022

Foto's Stripfestival Breda 2022 (deel 2)

 

Jan Vriends signeert zijn Roos Vink albums. De strip staat in de Tina.

Deel 2 van een foto-impressie van Stripfestival Breda 2022 in het Chassé Theater. Alle foto's zijn genomen door tekenaar, ontwerper en fotograaf Erwin Suvaal op zaterdag 15 oktober 2022. 

Hans van Oudenaerden, Wilfred Ottenheijm en een stukje van Remco Polman.

Aloys Oosterwijk (Cor Morelli, Willem's Wereld)


Maarten Gerritsen (Donald Duck, Jan, Jans en de kinderen)


Arboris-uitgever Hans van den Boom en striptekenaar Peter Nuyten (Apache JunctionMetro 2033)

23 oktober 2022

Foto's Stripfestival Breda 2022 (deel 1)


Hanco Kolk & Peter de Wit signeren bij de Eppo stand.

Deel 1 van een foto-impressie van Stripfestival Breda 2022 in het Chassé Theater. Alle foto's zijn genomen door Erwin Suvaal op zaterdag 15 oktober 2022. Deel 2 volgt spoedig. 

Hans van Oudenaerden, Wilfred Ottenheijm, Remco Polman en Gerard Leever.


Henk Kuijpers.

Rutger Gret, alias Dutch Lucky Luke.

Hanco Kolk en achter hem Coco Ouwerkerk. Hanco was een van Coco's docenten bij de opleiding Comicdesign aan de Artez Kunstschool in Zwolle.


01 oktober 2022

Uitglijers roken in strips & Jerom


Rookpropaganda in de jaren 1950 en 1960, en Jerom duikt op in een zeer oud S & W verhaal voor hij er werkelijk was.

We hebben veel vaker zaken aangetoond in stripverhalen die niet kloppen en noemen ze Uitglijers. Dit onderstaande is geen Uitglijer in die zin. Het gaat over roken in de strips. Ook dat is een uitglijer omdat je kinderen er niet mee moet confronteren. Maar het gebeurt volop; zo paft Lambik er op los met een pijp, Haddock idem en Bommel weet er ook raad mee. Bij Buck Danny gaan de wat meer ordinaire sigaretten rond. Vlinder, de klunzige assistent van Guus Slim, kan niet buiten zijn saffie en Lucky Luke laat zelfs zien hoe je kruimelige tabak tot sigaret rolt... kortom een hoop rook in de stroken. Gezegd moet worden dat ik de Ducks en cs. daarmee niet heb kunnen betrappen, maar dat is een werkelijk uitzondering. Ok, ok... Bruintje Beer ook niet.   

Als voorbeeld van deze aanbevelende gewoonte, nemen we de Toonderstudio's. Dit komt uit de bijlage van Stipschrift nummer 12 uit 1969 waarin het krantenverhaal 'Koning Hollewijn en de mensenhater' van negen jaar ervoor nog eens werd gepubliceerd. Wij wijzen op het genuttigde genot...

De gewoonte.


Al swingend roken.


Je wordt gefêteerd.

De mensenhater himself om maar bij dit voorbeeld te blijven van deze herdruk, rookt zelfs continu, jongeren roken tijdens het dansen en Wiebeline Wip, het tienermeisje met de grote ogen en paardenstaart, is er ook niet vies van gezien het laatste plaatje. Gezelligheid kent geen rookweigeraars luidt het adagium. De dampen trekken van het ene plaatje naar het ander. Daar zou nu een halve opstand van komen. Roken is tegenwoordig uit! 

Om eens een ander genre van entertainment aan te halen, werd er in films ook niet afgezien van het gepaf. De wereldberoemde filmster en lieveling van vele vrouwen Humphrey Bogart zou een schok te weeg brengen als hij zonder rokende tabak in de bioscoop verscheen. En wat te denken van zijn latere Franse tegenhanger en medeschoorsteen van het witte doek, Michel Picolli (en trouwens vele en vele anderen). Picolli werd ondanks zijn enorme gepaf toch 94 jaar. Bogart werd maar 57 en leed aan keelkanker, maar dit terzijde.  

Bogart rond de Tweede Wereldoorlog als rokende held.

Roken was overigens in alle entertainment te beleven en was niet alleen exclusief voor film of strip. Ook op de televisie werd volop de asbak gevuld tijdens praatshows. Nog net niet bij het nieuwslezen, maar dat is dan ook nipt. De strip is dus niet inclusief in deze. 

Roken is anno nu helemaal gebannen uit de negende kunst. Of het moet een grafic novel zijn waar de duistere kant van de personages nog wel eens te voorschijn wil komen. Nu is een kwart van de bevolking nog hooked, maar dat was ooit 95 procent. We hebben niet de illusie dat het weglaten van tabak uit de stroken tot die daling heeft bijgedragen, maar andersom lijkt ons wel plausibel. “Kijk Bommel rookt toch ook en Lucky Luke”. Helemaal weg zal het niet zijn. In de herdrukken blijft het voortleven. Hertekenen zou de authenticiteit onevenredig aantasten. Misschien helaas, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Menigeen zal daardoor nu niet meer naar de sigaretten gaan grijpen. 


Jerom niet op zijn plaats

Last but not least duiken we in 'De mottenvanger', een oud Suske & Wiske-verhaal dat speelde in de periode dat de pubers met Lambik en Sidonie (zo heet zij oorspronkelijk) feitelijk nog maar een paar jaar de stripbladzijden betraden. 

Het is het twaalfde verhaal. Deze werd gepubliceerd in de krant op 8 december 1948. Het eindigt als de geest van de geest de geest geeft. Let op. Onderstaande eerste strook is niet het einde zoals we gewend zijn uit het album. Hier is de trip met de raket weggelaten. Die raket is essentieel voor de stelling die we gaan aanhangen en is gewoon een aardige illustratie dat niet elk einde hetzelfde is. 


Laatste strook uit De Stem met verklarend onderschrift waarin de Mottenvanger verdwijnt en de raket achterwege blijft. Unieke combi van ballonnen en onderschrift.

Citaat: “Daar staan Suske en Wiske, Tante Sidonie en Lambik bij een hoopje as op de maan. En verderop feesten de maanbewoners . Het wordt tijd om naar aarde terug te keren”. Aldus het einde in De Stem van 17 november 1950, maar dat is dus niet identiek aan de druk van de Vlaamse kranten eerder. Dat is andere koffie zoals aan onderstaande scan is te zien.

De krantenversie die tijdens de verschijning anderhalf jaar eerder in o.a. De Standaard verscheen. In dit geval met de raketvlucht als einde.


In deze versie is het Wiske die opmerkt dat wellicht een soort Mottenvanger op aarde ook aanwezig kan zijn. Haar wordt de mond gesnoerd. Men had genoeg van de hele story, zo lijkt het. In de latere uitgave van het album is het anders. Lambik spreekt nu in plaats van Wiske in de tekstwolk, en merkt op dat teruggaan naar de aarde niet op alle fronten vreugde geeft. 'En die vervelende Jerom ook!'.

Het verhaal eindigt in het aanmerkelijk later uitgegeven album in 1957 anders.

Frappant nietwaar? Dit verhaal is echter ontstaan ver voor Jerom opdook in de krantenversie van 'De dolle musketiers'. Daarom staat zijn naam niet in het laatste plaatje bij de eerste krantenversie. In de albumversie van 1958 echter wel, zoals we hierboven zien.     

Willy Vandersteen heeft met het noemen van Jerom een stukje geschiedsvervalsing op zich geladen. Juist omdat Jerom al in een aantal albums meedeed voordat 'De mottenvanger' áls album zijn entree maakte, zou de lezer zich afvragen waar de bonkige knaap is gebleven. Door hem in het laatste plaatje te noemen is hij toch een tikje in beeld. Hij doet alleen in dit verhaal niet mee. De suggestie is gegeven dat hij thuis zat met een paar pantoffels aan en een straffe borrel voor zijn neus. 

'De bokkenrijders' dat ietsje eerder is gepubliceerd heeft hetzelfde euvel. Ook hier is Jerom absent en ook dit verhaal bestond al veel eerder dan zijn komst. Op de titelpagina is aangegeven dat het al een oud verhaal is waar Jerommeke niet  aan meedeed. 

De verklaring. Probleem opgelost.

Hij kon dat moeilijk twee jaar later weer zeggen met 'De mottenvanger'. Dat leek een tikje armoedig. Waarom we hier een “flinke poot” kregen van Willy is een ander raadsel, maar dat zal wel Vlaamse humor zijn. We zijn tenslotte geen honden, maar à la... een tikje een Uitglijer is die toevoeging wel.

Met dank aan Henk van de Hoek voor de tip en dank aan Rob van Eijck voor de info, die niet meteen door mij werd begrepen, en de scans van de oude krantenuitgaven. (HvK) 


Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.


Zijn bijdragen: 
Guus Slim: Kamerlid PiemelHergéSuske en Wiske: De Tartaarse helmTintin: Le Sceptre d'OttokarSchanulleke (Suske en Wiske)Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2)Suske en Wiske: De RingelingschatUitglijers met dubbele betekenissen?Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergenEen speurtocht naar striptekenaar en scenarist PizarroDe Uitglijers van Eddy PaapeDan CooperDe Tartaarse helm (Jeugd Revue)Majesteitelijke UitglijerFournier, Suske en Wiske en Dick BosFoute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje)Rik overleeft de kogels (Rik Ringers)Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke)Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e drukJansen is de naam (Kuifje)Magda van TilburgHergé als geweten van de wereldUitglijer over een BommeljasUitglijer Paul PanterUitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck DannyLinks is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer)De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer)Poederdons in plaats van zwaard (Akim)Uitglijer Sirius door albumuitgaveDe Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin)Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje)Kuifje - Uitglijers in zwart-wit editiesUitglijer Robbedoes en KwabbernootVlaams of niet VlaamsDupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uitBazooka JoeUitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes)Uitglijer over een getalGiftige Anaconda's en omgekeerde grapUitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en WiskeJerom evolutie in Suske en WiskeStijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feitMunro - Uitglijer in spiegelbeeldUitglijers in Donald Duck en Uitglijers Kuifje en Suske en Wiske.

21 september 2022

Eppo 19 - De boekenkast van Kristof Spaey

Foto: Kristof Spaey (2022)

 

In Eppo nr. 19 (2022) staat van mij De boekenkast van... Kristof Spaey. Deze Belgische stripmaker debuteerde in 2004 met de tekstloze strip Hoop. Samen met topscenarist Marc Legendre (De Rode RidderAmoras) maakte hij de driedelige thriller Misschien Nooit Ooit. Ook niet te versmaden zijn Kristof’s vijf dikke boeken van Fake Vintage Book Covers met pin-ups voor fictieve pulpromans. 

Kristof koos voor vier favoriete boeken van stripauteurs die hem beinvloed hebben en ook zijn liefde voor Amerikaanse comics weergeeft : Jan Bosschaert & Marc Legendre, Jeff Smith, David Mazzucchelli & Frank Miller en Michael Gaydos & Brian Michael Bendis. "Ik volg niet zozeer personages of genres, maar wel auteurs." Eppo nummer 19 (2022) is los te bestellen via de Eppo site. 

Eppo nr. 19 (2022) met De boekenkast van Kristof Spaey.


15 augustus 2022

Tentoonstelling '70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck' in MoCA breekt record

Catalogus cover Daan Jippes (2022)

Afgelopen juni opende in Noordwijk de tentoonstelling '70 jaar Vrolijk Weekblad Donald Duck' in het Museum of Comic Art in aanwezigheid van de bekende Nederlandse Duck-tekenaar Daan Jippes, die ook de catalogus cover tekende. De tentoonstelling toont een overzicht van de vele Nederlandse tekenaars die in zeventig jaar voor Donald Duck werkten, waaronder Jippes, Michel Nadorp, Harry Balm, Gerben Valkema en Douwe Dabbert-tekenaar Piet Wijn. 

Daan Jippes knielt voor Donald Duck tijdens de vernissage, 3 juni 2022.

De opening was op vrijdag 3 juni en het NOS Journaal zond om 20 uur een item uit. Sindsdien breekt de Duck-tentoonstelling in het nog jonge Nederlandse stripmuseum (afgekort MoCA) record na record. 


Op zondag 24 juli werd de 2500ste bezoeker verwelkomt en feestelijk in het zonnetje gezet. Als ware Donald Duckfans kreeg de familie De Rijk (zie foto) een fraaie oorkonde. De kinderen Féline en Thijs ontvingen een extra dikke Donald Duck pocket vol avonturen van hun striphelden. Blij verrast gaf moeder Marjolein aan dat hun hele huis één en al Donald Duck ademt. Speciaal voor Donald Duck kwamen zij, helemaal vanuit Elst, naar 'Duckstad aan Zee'. 

Piet Wijn - Albumcover Douwe Dabbert (1977)

En op vrijdag 5 augustus 2022 werd zelfs alweer de 3000ste bezoeker in het MoCA verwelkomt. De Donald Duck tentoonstelling is nog t/m 30 oktober te bezoeken in Noordwijk (of Duckstad aan Zee). Zie ook deze info.

14 augustus 2022

Henk Kuijpers in Breda, 1985

 

Copyright foto: Robin Schouten (1985)

Henk Kuijpers in Breda, zaterdag 21 september 1985 op de Strip-3-Daagse in het Turfschip. Hij signeerde toen 'De terugkeer van de Noorderzon', de allereerste luxe Franka uitgave. Toen nog zonder dossier, maar met genummerde poster. Uitgebracht door stripwinkel Franka en uitgeverij Oberon. 


De foto verscheen in stripamateurblad Novum nr. 6, oktober 1985 bij mijn verslag over de Strip-3-Daagse '85 (ik had het al vroeg in me, als 16-jarige). Dank Ed Hengeveld voor de bewerking.

Verslag met de foto van Henk Kuijpers (Novum nr. 6, 1985)

03 augustus 2022

Eppo 15 - De boekenkast van Tim Artz

Tim Artz thuis in Nijmegen, 15 juni 2022. (Foto: Robin Schouten, 2022)

In Eppo 15, 2022 staat van mij De boekenkast van... Tim Artz. Hij is de tekenaar van de humoristische Romeinenstrip De Bataafse opstand (scenario: Kristof Berte) die momenteel in Eppo loopt als tweewekelijks vervolgverhaal. De veelzijdige Nijmegenaar, geboren in 1988, tekent al sinds 2009 Disney strips voor Donald Duck weekblad en heeft ook Bommel en Tom Poes covers én een lang verhaal in beeld gebracht: ‘Tom Poes en de tijdverdrijver’, bedacht door Ruud Straatman.

Benieuwd naar de vier favoriete stripboeken van Tim Artz? Eppo nummer 15 (met cover van Colin Wilson) is los te bestellen via deze link.


30 juli 2022

Grzegorz Rosinski & Paul Teng - Gezamenlijk werk te koop op Catawiki (31 juli - 20 uur)


Twee grootmeesters uit de stripwereld, Grzegorz Rosinski en Paul Teng hebben op maandag 6 juni tijdens de Stripdagen Haarlem 2022 gezamenlijk twee kunstwerken vervaardigd, beide van de hoofdpersoon waar de vierdelige stripreeks 'De Klaagzang de verloren Gewesten' over gaat; de moedige koningsdochter Sioban. 

Deze tekeningen zijn te koop op veilingsite Catawiki tot zondagavond 31 juli, 20:00 uur. De opbrengst is bestemd voor een Poolse stichting die medische hulp voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne verzorgt.

Het formaat van de bovenstaande tekening, Werk 1, is 60 x 80 cm. Er kan hier geboden worden. 

Rosinski en Teng met Werk 1 in het Naaiatelier in Haarlem, 6 juni 2022

Het tweede werk van Rosinski en Teng (ook 60 x 80 cm) is hier te koop op de Catawiki stripveiling, en loopt evenals het eerste werk, af op zondagavond 31 juli om 20:00 uur. 

Het tweede gezamenlijke werk van Teng en Rosinski, te koop op Catawiki. 

Rosinski en Teng zijn twee van de vier tekenaars van de fantasyreeks 'De klaagzang van de verloren Gewesten' en exposeerden in het Naaiatelier, een nieuwe galerie in Haarlem, originelen uit deze reeks. 

Teng en Rosinski poseren met hun tweede Sioban werk, juni 2022.

Tekenaar Grzegorz Rosinski (1941) komt oorspronkelijk uit Polen, waar grote solidariteit heerst met het door oorlog geteisterde buurland. De benefietactie is dan ook een initiatief van de familie Rosinski. De Poolse stichting Folkowisko biedt humanitaire hulp aan Oekraïne. De stichting doneert normaliter Oekraïenstalige boeken aan Poolse scholen waar kinderen van Oekraïense vluchtelingen naar school gaan. Maar sinds de oorlog verzorgt de stichting ook medische hulp in het grensgebied van Polen en Oekraïne.

De Nederlandse tekenaar die verantwoordelijk is voor de vierde reeks 'Klaagzang', Paul Teng (1955) noemde deze benefietactie in Naaiatelier Haarlem een unicum. "Eigenlijk een quatre-mains-mains op papier," zegt hij. 

De twee kunstwerken zijn tot het einde van de veiling, zondag 31 juli 2022, te bezichtigen in de stripwinkel Jopo de Pojo, Kleine Houtstraat 8 in Haarlem.