Aart Cornelissen plaatste op zijn Facebookpagina zijn cover voor de Eppo Kerstspecial (nummer 26 van 2023) van schets tot publicatie. Eppo nr. 26 (2023) is los te bestellen via de site van Eppo Stripblad.
Schets |
Inkt |
Publicatie |
Stripnieuws en zeldzame tekeningen-strips
Incognito stripuitgaven (1993-2003):
www.incognito-comics.nl
Aart Cornelissen plaatste op zijn Facebookpagina zijn cover voor de Eppo Kerstspecial (nummer 26 van 2023) van schets tot publicatie. Eppo nr. 26 (2023) is los te bestellen via de site van Eppo Stripblad.
Schets |
Inkt |
Publicatie |
De kerst & nieuwjaarskaart van de Vlaamse striptekenaar en illustrator Lode Devroe (Painted Desert #1, Hangar 84, Dr. Dia in de Incognito Reeks) met het bijschrift: 'Lucy en Mark op vakantie in snowy California, 1954.'
De kerstkaart van de Italiaanse striptekenaar en illustrator Antonio Lapone. Zijn stijlvol getekende tweeluik Gentlemind wordt vertaald door Uitgeverij HUM!
De verduiveld mooie kerstkaart van de Belgische striptekenaar Ken Broeders (De adem van de duivel, Driftwereld, Apostata)
Ken Broeders, gadegeslagen door Panache, werkt aan zijn kerstkaart (Foto: Renata Cornil, 21 dec. 2023) |
Michiel de Jong (oud-tekenaar van stripmagazine Incognito) deelde deze prachtige kerstkaart op zijn Facebookpagina met deze aanvullende tekst: 'Ouwe meuk 1993. Illustratieopdracht voor de kunstacademie in Rotterdam. Pitch voor een kerstkaart van de ABN AMRO bank op de Blaak.' Michiel heeft de tekening wel een (nieuwe) digitale inkleuring gegeven, en heeft exact de oorspronkelijke kleuren aangehouden.
Jan Bosschaert thuis in het Belgische Wijnegem, 10 aug. 2023 (Foto: Robin Schouten) |
In Eppo nr. 24 staat van mij De boekenkast van... Jan Bosschaert. Deze Vlaamse striptekenaar, illustrator en kunstschilder brak in 1983 door met de satirische strip Pest in ‘t paleis. Voor Eppo tekende hij het verhaal Omni - 20.000 millirem onder zee op scenario van Wilbert Plijnaar en Jan van Die (van Sjors en Sjimmie). Zijn bekendste stripreeksen zijn Sam, De Geverniste Vernepelingskes en de volwassen reeks Jaguar. In 2022 verscheen van Bosschaert en scenarist Marc Legendre het Suske en Wiske-album Geduvel op de heide.
Eppo nummer 24 (2023) is los te bestellen via de site van Eppo Stripblad.
Eppo nr. 24 (met cover van Maarten Gerritsen) |
Afkomst Smurf is duister, Blinkie is niet onschuldig en Dupuis in het Engels.
Wie heeft smurf gesmurft
Het woord smurf is een Nederlandstalige uitvinding. Het woord werd maar liefst in 15 van de dertig buitenlandse uitgaven van de albums van Peyo gebruikt. Je zou kunnen zeggen dat het een van de meest gebezigde Nederlandse woorden is in buitenlandse publicaties. Een prachtvondst natuurlijk dat smurf, maar wie heeft het verzonnen is de vraag. Succes heeft vele vaders en zo ook smurf. Erwin Cavens (zie eerste Uitglijer Guus Slim) die zijn vader Karel opvolgde als vertaler/redacteur bij Robbedoes, meent dat Peter Middeldorp, die in de jaren zestig hoofdredacteur van dit jeugdmagazine was, de uitvinder van smurf is. In de Volkskrant van weleer echter zegt deze Middeldorp dat hij geen idee heeft hoe ze er op gekomen zijn en wie het woord smurf verzon. "We deden de hele dag niets anders dan Franse teksten Nederlandse maatkleding bezorgen", zo stelde hij. Een andere vader wordt genoemd op de site van de Stripspeciaalzaak die aangeeft dat Middeldorp het verzon met hulp van een zekere Armand Van Raalte.
Iedereen wijst naar een ander. |
Later ontkent Middeldorp dat weer. Volgens de dochter van Van Raalte is het echter wel degelijk haar vader die op smurf kwam. In 1958 was hij de vertaler/redacteur bij Dupuis en dus dé vertaler van onder andere de vele varianten van de Smurfnamen. Het lijkt voor de hand te liggen, maar... Om het ingewikkelder te maken gaf Middeldorp later aan dat Karels Cavens' broer Frans het woord smurf gebruikte als die niet op een woord kon komen. En zo zou het dus via Karel op de redactie geraakte. In elk geval is er nu een plaquette bevestigd aan het voormalige huis van Van Raalte (overleden in 1967) aan de Kerkstraat in Herne (België) waarop hij wordt geëerd als de naamgever van de kleine blauwe mensjes. Of deze eerbetoon klopt is dus niet goed te achterhalen, maar de naam Smurf is in elk geval een absoluut blijvertje geworden en zelfs in Herne te bewonderen.
En glanzen zal het
Stripkundige Willem van Helden reageerde op de Uitglijer van Haddock die een groep muzelmannen 'wandelende reclame van kachelglans' noemde in Kuifje's Cokes in Voorraad. Zoiets kan anno nu niet meer. In die vroege jaren was men echter er niet vies van om denigrerende invalshoeken te vinden voor de niet blanke medemens en zeker ook in stripverhalen. Een ander voorbeeld naast de genoemde Kuifje waar Willem ons op attendeerde is Blondie en Blinkie van Jijé dat in de oorspronkelijk Franse vorm Blondin et Cirage heet. Compliment in elk geval aan de vertaler die Blondin naar Blondie bracht (ahum). Hoe Kaukasisch kun je het hebben. De overgang van Cirage naar Blinkie lijkt minder voor de hand liggend, maar dat is het niet, althans als we naar de inhoud van zowel het woord cirage als blinkie kijken. Het is even schokkend als wandelende kachelglans.
Er werd veel zwart/wit gedacht in strips. |
Zoals Van Helden bewijst is cirage een middel dat in het Franssprekende deel van de wereld gebruikt wordt om leer te doen glimmen. Schoenen voornamelijk werden er mee opgefrist; vrij vertaald is cirage dus gewoon schoensmeer. En Blinkie als vernederlandste naam hiervan is ook niet zo onschuldig. In de zuidelijke Nederlanden wordt met het woord blink niets anders bedoeld dan schoensmeer. Zo zijn we dus in zelfs in beide talen goed fout bezig. Daar doet de vergoelijkende verkleinen van de naam in Blinkie niks aan af. Inderdaad een Uitglijertje vonden ook wij.
De Engelse Dupuis
Geen Uitglijer, maar zeer leuk gevonden is wat Van Helden vond over een busje dat van de heuvel wordt gestoten door een stier in De Sliert in Schotland van Jean Roba dat in 1962 in Robbedoes verscheen.
Op het busje staat J.B. Ofwell & Sons. Of-well is te vertalen als Van der Put. Put is in het Frans dan weer puits. De t spreek je niet uit dus wordt het spreektalig puis. 'Van der' is in het Frans du. Gecombineerd staat er dus volgens Willem Du-puis. Op de bus werd ook nog het Engelse bedrijf aangeduid als Paper en Stationary Manufacturing Compagny, krek zoals Dupuis bedrijfsvoering. Een Engelse knipoog naar de drukker van de Robbedoes magazines en vele albums. De koek is nog niet op als het om bewijsvoering gaat. Onder aan de belettering van de camion staat Marchy Nell (perts). Dat eerste is een verbastering van Marcinelle waar Dupuis aanvankelijk was gestationeerd en waar de drukkerij van de uitgever heden ten dage nog steeds zit. Petrs is de officiële afkorting voor Perthshire een county in Schotland waar dit Sliert avontuur zich afspeelt. Onbevangen kun je niet meer een oudere strip lezen, want het staat vol met verwijzingen en grappen die wellicht nu niet meer zo voor de hand liggen, maar leuk is het wel als je het voorgeschoteld krijgt. Wie er meer weet melde zich... (HvK)
Met dank aan Willem van Helden voor deze voortreffelijke weetjes en de scan van de buitelende vrachtauto.
Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.
Zijn bijdragen:
Guus Slim: Kamerlid Piemel, Hergé, Suske en Wiske: De Tartaarse helm, Tintin: Le Sceptre d'Ottokar, Schanulleke (Suske en Wiske), Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2), Suske en Wiske: De Ringelingschat, Uitglijers met dubbele betekenissen?, Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergen, Een speurtocht naar striptekenaar en scenarist Pizarro, De Uitglijers van Eddy Paape, Dan Cooper, De Tartaarse helm (Jeugd Revue), Majesteitelijke Uitglijer, Fournier, Suske en Wiske en Dick Bos, Foute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje), Rik overleeft de kogels (Rik Ringers), Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke), Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e druk, Jansen is de naam (Kuifje), Magda van Tilburg, Hergé als geweten van de wereld, Uitglijer over een Bommeljas, Uitglijer Paul Panter, Uitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck Danny, Links is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer), De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer), Poederdons in plaats van zwaard (Akim), Uitglijer Sirius door albumuitgave, De Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin), Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje), Kuifje - Uitglijers in zwart-wit edities, Uitglijer Robbedoes en Kwabbernoot, Vlaams of niet Vlaams, Dupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uit, Bazooka Joe, Uitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes), Uitglijer over een getal, Giftige Anaconda's en omgekeerde grap, Uitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en Wiske, Jerom evolutie in Suske en Wiske, Stijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feit, Munro - Uitglijer in spiegelbeeld, Uitglijers in Donald Duck, Uitglijers Kuifje en Suske en Wiske, Uitglijers roken in strips & Jerom, Uitglijers 't Prinske & Tanguy en Laverdure, Picten Uitglijer in Eric de Noorman, Een tekstuele uitglijer bij Seron en Jeff Hawke de ongewaardeerde.
(Foto: Robin Schouten, 2023) |
In Eppo nr. 20 staat van mij De boekenkast van... Mathys van der Harst. Hij is samen met Gerard Leever de coscenarist van de Eppo-strip (getekend door Aart Cornelissen). Voor Eppo nr. 16 schreven ze een Douwe Dabbert hommage verhaaltje. Ook schrijft hij sinds 2020 samen met Gerard, zijn schoonvader, verhalen voor Donald Duck. En ja, een van zijn favoriete boeken is een strip van Gerard. Op de foto zie je welke.
Eppo ligt al enige tijd niet meer in de tijdschriften winkels maar is wel los te bestellen via de site van L, de uitgeverij van Eppo. Bestel via deze link Eppo nummer 20 met o.a. De boekenkast van Mathys van der Harst.
Cover van Eppo nr. 20 met De boekenkast van Mathys van der Harst |
In het Belgische Luik (Liège) is op 15 september een tentoonstelling geopend met werk van de Nederlandse striptekenaar Alfred Mazure (ook bekend als Maz) bij boekhandel Comptoir du livre. Deze loopt nog tot en met 14 oktober 2023.
Adres: 20 En Neuvice, 4000 Luik, België. Tel. 00 32 (0)4 250 26 50. E-mail: info@lecomptoir.be - Open van dinsdag tot zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur.
Rich Thomassen, die bekend staat als de grote liefhebber van het Mazurienne werk, heeft bijgedragen aan deze tentoonstelling rondom de beroemde tekenaar van de detectivestrip Dick Bos. Reconstrueer met behulp van talloze documenten, verzameld door Rich Thomassen, de formidabele artistieke reis van Alfred Mazure. Iconisch in Nederland, in België nog onbekend.
De opening op 15 september '23 met als gast Rich Thomassen (links) |
De opening van de Alfred Mazure tentoonstelling bij Comptoir du livre. |
Suske en Wiske zijn dit jaar de hoofdgasten van Stripfestival Breda. |
Dit weekend, zaterdag 23 en zondag 24 september, breekt in het Chassé Theater in Breda de stripkoorts uit met een nieuwe editie van Stripfestival Breda. Twee dagen lang, van 10:00 tot 17:00 uur signeren tekenaars hun albums met als speciale gasten de tekenaars van Donald Duck, Maarten Gerritsen en Jan-Roman Pakula en de Franse grootheden Didier Tarquin en Jean-Louis Mourier.
Stripfestival Breda in het Chassé Theater in Breda, 23 september 2023. |
Maar Stripfestival Breda is meer dan dat, het is een familie-event. Neem dus gerust je kinderen mee en laat hen genieten van Arcade-games, laat ze schminken of genieten van een film.
Dutch tekenaar Anco Dijkman (rechts) met fan Perry Krootjes (Breda, 23-9-2023) |
Tussen het bezoeken van de tientallen standjes door kan je de bekendmaking van de winnaars van het NK Striptekenen meepikken en de uitreiking van de Willy Vandersteenprijs 2023 bijwonen. Die prijs, georganiseerd door Stripgids, voor het beste album van het jaar, gaat zaterdag naar Hild van Veerle Hildebrandt. Zij krijgt een tekening van de vorige laureaat Joris Mertens en een geldprijs van 5.000 euro.
Peter Nuyten, de tekenaar van de serie Apache Junction. Foto: Erwin Suvaal (Breda, 23-9-2023) |
Irene Schiphorst en Will Kranendonk met hun graphic novel Vis bij uitgeverij MENLU (Breda, 23-9-2023) |
(Foto: Robin Schouten, 2023) |
In Eppo nr. 18, 2023 staat van mij een 2-pagina interview met striptekenaar Anco Dijkman over Dutch, de westernstrip die hij maakt in samenwerking met scenarist Ger Apeldoorn. Vorig jaar verscheen in Eppo het eerste verhaal uit een drieluik, over een soldaat die na de Amerikaanse Burgeroorlog afreist naar Nederland, Een cowboy in de Peel, dat binnenkort in album verschijnt (de primeur is op 23/24 september op Stripfestival Breda). Het tweede verhaal, Een anarchist in Brussel loopt nu in Eppo vanaf nummer 14.
Eppo nummer 18 is los te bestellen via de site van Uitgeverij L/ Eppo.
In augustus bereikte de gelauwerde Haarlemse kinderboeken illustrator Thé Tjong-Khing de memorabele leeftijd van 90 jaar. Ter gelegenheid van deze heuglijke gebeurtenis wordt hij geëerd met een unieke overzichtstentoonstelling in Verwey Museum Haarlem waarin zijn rijke oeuvre worden samengebracht: strips, kinderboeken en illustratiewerk, waaronder veel nieuw en nooit eerder geëxposeerd werk. De tentoonstelling is samengesteld door Tonio van Vugt, illustrator, redacteur, vertaler en (ex-) artistiek directeur van Stripdagen Haarlem. Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong is nog te zien tot en met 10 september 2023.
(Foto: Natasja van Loon, 2023) |
Thé Tjong-Khing is één van Nederlands bekendste kinderboekenillustratoren. Ook heeft hij zijn stempel op de Nederlandse stripgeschiedenis gedrukt, lees zijn biografie op de Comiclopedia. De op 4 augustus 1933 in Purworejo (Centraal-Java, voormalig Nederlands-Indië) geboren Thé studeerde aan de Seniriupa Kunstacademie in Bandoeng, waarna hij in 1956 per boot naar Nederland vertrok met het oog op werk. Na een reeks avondcursussen reclametekenen aan de Amsterdamse Kunstnijverheidsschool (de huidige Rietveldacademie), kwam hij in dienst van de legendarische Toonder Studio’s.
(Foto: Sean van der Meulen, 2023) |
Thé heeft tientallen strips gemaakt en vele duizenden illustraties voor tijdschriften, boekomslagen en kinderboeken. Tot zijn bekendste werken behoren de strips Arman en Ilva, Student Tijloos en Iris (alle drie met scenarist Lo Hartog van Banda), het kinderboek Kleine Sofie en Lange Wapper (met schrijfster Els Pelgrom) en het prentenboek Waar is de Taart? In 1984 werd zelfs een van zijn korte stripverhalen, Zuster Lydia en het geluk, tot korte film voor televisie bewerkt. In oktober 2022 verscheen Sprookjes van Godfried Bomans in een nieuw jasje met sfeervolle tekeningen van Thé. Van Arnon Grunberg is De lezer en zijn gigolo net verschenen en er komt een nieuw kinderboek van Toon Tellegen waarvoor Thé de illustraties maakt.
(Foto: Sean van der Meulen, 2023) |
Rond 1976 stopte Thé met het tekenen van strips om zich volledig op (kinder)boekenillustraties toe te leggen, voor o.a. Guus Kuijer, Els Pelgrom, Dolf Verroen en Sylvia Vanden Heede. Voor zijn illustraties ontving hij meerdere Gouden en Zilveren Penselen, de Woutertje Pieterse Prijs, de Max Velthuis-prijs en de Duitse Jeugdliteratuurprijs. In 2020 keerde Thé even terug naar het medium waar het voor hem allemaal mee begon: met het stripproject De man die geen saxofoon mocht spelen.
De vrouw die niet meer kon zingen (2020) |
Tentoonstelling
Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan Thés jeugd, zijn komst naar Nederland en zijn jaren bij de Toonder Studio’s (1957-1975), waarvoor hij diverse strips maakte, van Ridder Leo van Zuylenburg tot Student Tijloos. Tevens zal er veel onbekend werk uit die tijd te zien zijn, alsmede zijn illustratiewerk voor tijdschriften als Pep, Donald Duck en Taptoe.
Illustratie voor Pep nr. 45, 1968. (Foto: Sean van der Meulen, 2023) |
Ook is zijn meest persoonlijke Toonder-strip te zien, de filosofisch getinte sf-reeks Arman en Ilva (1969-1975), popartstrip Iris (1968), zijn strips voor het undergroundtijdschrift De Vrije Balloen uit het midden van de jaren zeventig en zijn recente terugkeer naar het medium strip. Ook is er is aandacht voor het maakproces van de strip, en de grote invloed van de cinema op het stripwerk van de filmkenner Thé Tjong-Khing. En natuurlijk is het werk te zien waarvan de meesten Thé kennen: zijn kinderboekenillustraties. Er zullen vele originelen te bewonderen zijn, waaronder nog niet eerder geëxposeerd werk.
De brief - pagina 1, eerste publicatie in De Vrije Balloen nr. 7, 1977 |
Daarnaast zijn er unieke props en personages op de tentoonstelling uit de stopmotion-animatiereeks Vos en Haas, naar de populaire boekenreeks die Khing maakte met schrijfster Sylvia Vanden Heede.
Uit BOSCH, het sprookje van Khing. |
Thé Tjong-Khing: 90 jaar jong – tot en met 10 september 2023 bij Verwey Museum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem.
Dinsdag t/m zaterdag: 11:00 - 17:00
Zondag en maandag: 12:00 - 17:00
Wilma van den Bosch thuis in Ede, 11 juni 2023. (Foto: Robin Schouten) |
In Eppo nr. 17 staat van mij De boekenkast van... Wilma van den Bosch. Ze heeft maar liefst 33 jaar Disney strips gemaakt voor Donald Duck (“Ik voelde me daar als een kind in een speelgoedwinkel”) en tekende ook strips voor Tina. In 1999-2001 maakte ze haar eigen stripreeks Prinses Aster. Sinds 2022 is zij een van de vaste tekenaars van de megapopulaire Jan van Haasteren-puzzels. Dit jaar maakte Wilma haar debuut in Eppo, in nummer 11 met een Douwe Dabbert-hommage op scenario van Pascal Oost.
Eppo nummer 17 (met S1ngle cover van Hanco Kolk) is los te bestellen via de site van L, de uitgever van Eppo. Het blad ligt niet meer in de reguliere tijdschriftenwinkels maar is dus wel te bestellen.
Eppo nr. 17 (2023) met De boekenkast van Wilma van den Bosch. |
Soms duikt er iets op uit het Nederlandse taalgebied dat je al kent als comicbook, maar nog niet heb gezien in dagelijkse of wekelijkse stroken uit kranten of weekbladen. Dat materiaal kan je zonder meer zeldzaam noemen omdat, behalve veel van de creaties van Marten Toonder bijvoorbeeld, er geen directe fans zijn die aan het knippen en lijmen slaan.
Zo is dat het geval met de Britse sciencefictionreeks Jeff Hawke, van 1954 tot 1974 getekend door de Schot Sydney Jordan op scenario van Eric Souster en William Patterson. De pagina's die bijvoorbeeld in een Nederlandse radio en tv-gids werden afgedrukt zijn nauwelijks meer te vinden. Bij uitzondering duikt er hier en daar een op.
Sydney Jordan is een redelijk onbekende meester aan deze kant van de Noordzee. Iemand die zijn strepen evenwel heeft verdiend in de wereld van de comics, maar aanvankelijk aan de andere kant van die zee bekendheid geniet. Zijn eerste stappen in het illustreren was in de Stratmore Studio in het Dundee van Bill McCail en Len Fullerton. Een Schotse plaats waar Jordan overigens in 1931 (elders staat 1928) werd geboren. Daar assisteerde hij vanaf 1951 Fullerton met de strip Dora, Toni and Liz. Dat werd aan de Daily Record verkocht dat zich als blad specifiek richt op de steden Edinburgh en Glasgow. Hij kon, zo stelde Jordan, prima op die strip oefenen. Niets wijst er in deze half komische avonturen op waar hij later zijn pen op zou gaan proberen en waar hij succes mee zou krijgen; Jeff Hawke.
.
Dora, Toni and Liz, c. 1951. |
Tijdens een trip naar Londen ontmoette Jordan een Royal Air Force-maat; Eric Souster die samenwerkte met een zekere Bayly. Zij runden een reclamebureau waar ook strips werden getekend. Niets bijzonders in die tijd want ook in Nederland bijvoorbeeld werd Olidin, een jeugdblad met strips (o.a. van Hans Kresse, Jan Kruis en Piet Wijn) van oliemaatschappij Shell, gemaakt door zo'n bureau. Die lui konden immers tekenen en een verhaal vertellen. Omdat Jordan goed figuren op papier kon zetten werd hij door Souster binnengehaald. Hij verdiende meteen 20 pond per week wat een flink bedrag was in die tijd. Zijn kwaliteiten hebben hierbij de doorslag gegeven en niet louter de vriendschap. Dat blijkt wel uit de gelanceerde strip Dick Hercules waar hij vanaf 1952 aan werkte. Een krachtig getekende strip vol avontuur.
Orion, c. 1950. |
Volop avontuur...en... |
...en sensualiteit. |
Lance McLane - 'Sails in the Red Sunset' (Daily Record, 1985) |
Sydney Jordan (1970) |
Thé Tjong-Khing's Arman en Ilva (1971) |
Hans van Klinken is freelance journalist en leest in zijn vrije tijd graag strips. Op de Incognito blog levert hij (on)regelmatig bijdragen met De Uitglijer (rubriek voor strip-misstappen) en andere stripgerelateerde stukjes.
Zijn bijdragen:
Guus Slim: Kamerlid Piemel, Hergé, Suske en Wiske: De Tartaarse helm, Tintin: Le Sceptre d'Ottokar, Schanulleke (Suske en Wiske), Suske en Wiske: De Tartaarse helm (2), Suske en Wiske: De Ringelingschat, Uitglijers met dubbele betekenissen?, Uitglijer Guus Slim: Bomaanslag in de bergen, Een speurtocht naar striptekenaar en scenarist Pizarro, De Uitglijers van Eddy Paape, Dan Cooper, De Tartaarse helm (Jeugd Revue), Majesteitelijke Uitglijer, Fournier, Suske en Wiske en Dick Bos, Foute teksten bij onze wereldvermaarde held (Kuifje), Rik overleeft de kogels (Rik Ringers), Hoe geel is een bruine schoen ? (Ton en Tinneke), Je 1e druk Amoras: misschien geen volledige 1e druk, Jansen is de naam (Kuifje), Magda van Tilburg, Hergé als geweten van de wereld, Uitglijer over een Bommeljas, Uitglijer Paul Panter, Uitglijers Suske en Wiske, Jan Kordaat, Buck Danny, Links is niet rechts en andersom (Blake en Mortimer), De Vallei heeft foutjes (Blake en Mortimer), Poederdons in plaats van zwaard (Akim), Uitglijer Sirius door albumuitgave, De Uitglijer die geen Uitglijer is (Jacques Martin), Jerry en Valentin glijen uit (Jerry Spring en Kuifje), Kuifje - Uitglijers in zwart-wit edities, Uitglijer Robbedoes en Kwabbernoot, Vlaams of niet Vlaams, Dupuis glijdt weer eens uit (Jan Kordaat), Marten en Willy glijden uit, Bazooka Joe, Uitglijer van jewelste? (75 beste Suske en Wiskes), Uitglijer over een getal, Giftige Anaconda's en omgekeerde grap, Uitglijers in Arman en Ilva, Kuifje en Suske en Wiske, Jerom evolutie in Suske en Wiske, Stijlverandering in Suske en Wiske eind jaren 40 al een feit, Munro - Uitglijer in spiegelbeeld, Uitglijers in Donald Duck, Uitglijers Kuifje en Suske en Wiske, Uitglijers roken in strips & Jerom, Uitglijers 't Prinske & Tanguy en Laverdure, Picten Uitglijer in Eric de Noorman en Een tekstuele uitglijer bij Seron.